Служители на ГДБОП са иззели голямо количество контрабандни цигари при специализирана операция в София. Това съобщиха от МВР.

Тя е реализирана под наблюдението на Специализираната прокуратура. В  момент на разтоварване на камион с 332 000 кутии цигари укрити зад „тапа“ от стречирани палети с бутилки на Околовръстното шосе са задържани двама души. Тютюневите изделия са били пакетирани в същите палети, „маскирани“ зад редове с бутилки.

При обиск на лекия автомобил на единия от задържаните, който е бил паркиран пред склада, са намерени документите на втори камион, пристигнал от Гърция във вторник. Товарното возило е открито на паркинг в столичния ж.к. „Люлин“. Изяснено е, че преди да пристигне там, водачът на тира е оставил до склада теглено от него хладилно полуремарке. В ремаркето са намерени и иззети още 420 000 кутии цигари от още четири марки. Акцизните стоки са били подредени зад „тапа“ от замразени тестени продукти.

По случая е образувано досъдебно производство. Събраните доказателства показват, че става дума за престъпна дейност, започнала през ноември 2018 г. Освен за участие в престъпен сговор, на двамата арестуваните при операцията са повдигнати обвинения за държане на акцизни стоки без бандерол в големи размери. Установява се дали цигарите са били предназначени за българския пазар или за черния пазар на друга държава. На обвинените е наложено прокурорско задържане до 72 часа. На 16 март 2019 г. в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от тях.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ