Шокиращи данни за масови убийства на цивилни, сред които и деца, изнасилвания и грабежи от страна на руските войски в окупираните украински градове. Западът определя случилото се като военно престъпление.

Володимир Зеленски настоява да бъде използван терминът геноцид. Но какви са реалните действия, които могат да бъдат предприети и възможно ли е руският президент Владимир Путин да бъде осъден от Трибунала в Хага?

За близо 10 000 случая на военни престъпления в Буча, Бородянка и други украински градове съобщава прокуратурата в Киев.

Още в първите дни на войната в Украйна се заговори за възможен съдебен процес по обвинение във военно престъпление - както срещу представители на руската армия, така и срещу президента Владимир Путин.

ООН, в чиято юрисдикция е Трибуналът в Хага, вече започна свое разследване в Украйна. Ще се използват свидетелски показания, кадри, предоставени от медиите, както и такива, направени на място от разследващите.

Международният наказателен съд има правото да започне дело за военни престъпления в Украйна. Всъщност разследването вече е в ход. И точно там ще очакваме и съдебен процес - в Трибунала в Хага", заяви Ребека Хамилтън, професор по право в университета във Вашингтон.

Три са потенциалните обвинения - във военно престъпление, престъпление срещу човечеството и геноцид и едно ново понятие - престълението на агресия, към което се отнася и нахлуването и нарушаването на суверенитета на друга държава. Военното престъпление включва нарушения на международното право, извършени срещу цивилни или бойци. Над 50 са примерите за такива,

сред които убийство, мъчение, депортиране, изнасилване, плячкосване и възпрепятстване на хуманитрани мисии. В 42-ия ден от войната, има данни за всички тези деяния от страна на руската армия. Терминът престъпление срещу човечеството влиза в употреба по време на Нюрнбергските процеси срещу нацистите. Към него попада и геноцидът.

Макар и да не използва думата геноцид, първият дипломат на ЕС Жозеп Борел потвърди, че Европа внимателно следи както се случва в Украйна.

"Мариупол е Алепо на Европа, Герника на Украйна. Един погубен град, където са извършени военни престъпления, а жертви са били цивилни граждани. Няма да оставим това безнаказано", заяви Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по въпросите за външната политика и сигурността.

Дело в Хага срещу Русия е почти сигурно, че ще има, но големият въпрос е друг - ще може ли да бъдат съдени руският президент Путин и неговите генерали. Или цялата вина ще бъде прехвърлена на войниците.

"Международният съд няма своя полиция и разчита на отделните държави да изпълнят издадената заповед за арест. Очаквам след време да видим издадени такива заповеди, но е малко вероятно Русия, например, да предаде на съда свои граждани", заяви Ребека Хамилтън, професор по право в университета във Вашингтон.

От 2016 г. Русия не признава Международния наказателен съд и не е длъжна да изпълнява издадените от него решения. А дори хипотетично Владимир Путин да бъде задържан в чужбина, съдебният процес вероятно ще отнеме години.