Окръжен съд- Бургас взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Стоян Божев, привлечен като обвиняем за умишлено убийство. Срещу 57-годишния мъж е повдигнато обвинение за това, че на 09.08.2020 г., около 21.30 часа, в гр. Бургас, умишлено умъртвил Живко Г. (престъпление по чл. 115 от НК).

Така повдигнатото обвинение е тежко умишлено престъпление по смисъла на закона, за което е предвидено наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години.

Съдебната инстанция прецени, че от извършените по делото множество следствени действия, разпитани свидетели и направените самопризнания на обвиняемия, към настоящия момент може да се направи обосновано предположение, че Стоян Б. е извършил деянието, в което е обвинен.

Бургаският окръжен съд намери, че е налице и реална опасност обвиняемия да се укрие или извърши престъпление, ако спрямо него не бъде взета най-тежката мярка за неотклонение.

Определението на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвано или протестирано пред въззивна инстанция в 3-дневен срок.     

В съдебната зала 57-годишният Божев влезе с наведена глава, смирен и изглежда се е покаял за случая, пише "Флагман". 

Запиването на Стоян и авера му започнало още в ранния следобед в неделя, като малко след това се появил хазяинът, който направил забележка да се прекрати купонът и гостът да си тръгва незабавно. 40-годишният Живко Георгиев обаче останал и продължил да жули ракия в квартирата на Стоян.

Малко след това се проснал на матрака му и заспал. Това вбесило наемателя, който първоначално решил да остави авера си да се наспи и излязъл да разходи кучето си. Нямало го повече от 2 часа и като се върнал - какво да види - гостът Живко бил ставал и изпил всичката останала ракия, което означавало, че вече е в тотален нокаут.

Притеснен от забележката на хазяина си и заплахата, че ако не спре пиянските изцепки, ще го изгони от квартирата, Стоян Божев излязъл да улицата, за да потърси кой да му помогне да изнесе отвън пияния като кирка Живко.

Пред полицаите Стоян казал, че дори срещнал техен колега с униформа и мотор, който очевидно се прибирал от смяна, помолил го за съдействие, но при вида на почерпения човек насреща си, полицаят отказал и продължил по пътя си. Служителят на реда е установен и е разпитан.

След всички безуспешни опити да изгони нахалния си гост, Стоян Божев заявил пред униформените, че седнал с гръб към спящия Живко на малко столче до вратата на партерното помещение и започнал да реже салата от домати и краставици.

По време на разпита той казал, че Живко изведнъж станал и му се нахвърлил, след което уж сам се нанизал на острието на сгъваемото ножче и издъхнал моментално. 

Стоян Божев твърдял, че изобщо не усетил как го е наръгал. За зла негова участ засегнал артерия. Всичко шурнало в кръв, а Стоян се изплашил и побягнал навън.

Отишъл до Младежкия дом в ж.к.“Възраждане“, след което се сетил, че има приятел адвокат, на когото можел да се обади. Телефонът му бил с предплатена карта, нямал импулси и заради това отишъл до най-близките улични автомати – до Новата поща.

Адвокатът, с когото е разговарял, веднага го посъветвал да се предаде на полицията. Стоян изпълнил заръките му. Пресякъл булеварда и 200 метра по-надолу видял полицейски екип. Отишъл при униформените и признал, че е наръгал приятел и може би е извършил убийство.

10-ина минути преди това вече е подаден сигнал за пострадал мъж, който лежал в безпомощно състояние на партера на ул.“Ивайло“ и в полицията знаели за този случай.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ