Полицаите, съпътствали автомобила на Димитър Любенов, който причини тежката катастрофа на "Околовръстното шосе" в София, са пътували до него до момента на катастрофата, след което на запис на камери се показва, че са дали заден ход с автомобила си. След подадения сигнал на 112, те първи се връщат на мястото на катастрофата като най-близък патрул в района.

По показания на Любенов, преди да се качи зад волана, той им е дал 200 лева, за да го съпроводят.

Софийска градска прокуратура обясни действията на прокуратурата относно разследването на предполагаем "полицейски чадър" над причинителя на катастрофата на "Околовръстното шосе" Димитър Любенов, при която загина френски гражданин, а тежко пострада съпругата му.

Брифингът е в отговор на обвиненията на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, че прокуратурата е отказала задържането на служители на реда, свързани с катастрофата. 

Административният ръководител на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова подчерта, че образуваното разследване срещу полицейските служители е инициирано от държавното обвинение, което се е самосезирало след публикации в медиите и се е обърнало към "Вътрешна сигурност".

"Ще се прецени дали да бъдат повдигнати обвинения по досъдебното производство за престъпление по служба във връзка с действия на полицаи по отношение на Димитър Любенов, непосредствено преди катастрофата на Околовръстното шосе на София, при която загина един човек, а двама други бяха ранени, и за което той е обвиняем", посочиха Кирилова и нейния заместник Иво Илиев и уточниха, че дали ще има обвинения срещу полицаи ще се прецени, когато се съберат съответните доказателства. 

"Наблюдаващ прокурор е прегледал записите от камерите заедно с колегите си от МВР. На тях се вижда движението на полицейската кола, но не се разпознават хората, които са в нея.

"В случая прокурора е преценил, че няма как да вземе мярка задържане за 72 часа, защото няма как да повдигне обвинение на база само видяното от записите, без докладна на МВР и без джи пи ес", каза Кирилова.

От "Вътрешна сигурност" предложили да изпратят доклад с джи пи ес данни, чрез които да идентифицират служителите на реда. След получаването на доклада са изпратени следователи за последващи действия.

"Крайно е неприятно, ставаме жалки сигурно в очите на хората и медиите с тези прехвърляния на отговорност между институциите. Защо да ги крием ние полицаите?", попита Кирилова.

"Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство по отношение на ПТП –то. Нашият дежурен прокурор е получил сигнал по телефона в 09.45 ч.

Междувременно, колегите, в часовете от катастрофата до този час, са извършвали процесуално-следствени действия.

След 2-3 дни излезе информация в различни медии, че служители на МВР са ескортирали въпросния Любенов. Лично аз се обадих на началника на "Вътрешна сигурност" и му казах, че имаме желание да работим с тях за разкриване на истината. Нашият прокурор подготви постановление, с което възложи определени действия по отношение този патрул - на 28 септември.

Той отиде лично в дирекцията, за да прегледат камерите, които са иззети. На тях се вижда само движещата се кола, след него се вижда автомобил на който има надпис полиция със затъмнени стъкла. Лицата вътре не се виждат", поясни административният ръководител на СГП Илиана Кирилова.

По думите й няма как мъжът и жената от патрулната кола да бъдат задържани от прокурор до 72 ч., тъй като те са били потенциални свидетели на катастрофата.

Полицаите, съпътствали автомобила на Любенов, са пътували до него до момента на катастрофата, след което на запис на камери се показва, че са дали заден ход с автомобила си. След подадения сигнал на 112, те първи се връщат на мястото на катастрофата като най-близък патрул в района, посочиха от прокуратурата. 

"Има запис от телефон, който е приобщен към досъдебното производство срещу полицаите. Този телефон е предаден от съдружника на извършителя на ПТП-то, което означава, че той не е бил иззет към момента, а е бил върнат. Не мога да кажа кой го е взел и го е върнал, но е факт, че той не е бил веществено доказателство за ПТП-то. Не мога да кажа кой е, имало е хаос, смърт, пострадало лице. Но не е бил иззет като веществено доказателство за катастрофата", каза на свой ред заместникът на Кирилова Иво Илиев. 

"На 29-ти входираха, както е реда, заедно с камерите и това , какво са разчели на джипиеса, докладната е входирана след постановление на прокурор от Софийска градска прокуратура с указания, дадени към вътрешна сигурност. Още веднъж казва, че предния ден, мисля, че 28, разговарях с директора на дирекция Вътрешна сигурност като му казах, че по медиите са излезли информации за тези лица и ние желаем да работим с тях, като са възложени определени задачи, което и беше направено. 

Във второто дело по часове и минути един от свидетелите разказва как се е движела колата, като в неговия запис не се говори за спиране, което да се вижда на камера, за разговори между Любенов и полицаи или нещо, което би могло да ни наведе на мисълта, че става въпрос за даване на пари от страна на Любенов на полицаите. 

Но на камерата се вижда, че те го следват. В качеството си на свидетел е изказал благодарност, като им е дал 200 лева и те са го придружили. 

Има някои противоречия в разпитите на различните лица, предполагам, че ще има допълнителни въпроси. Но има свидетел , който още е вечерта е знаел за това", каза на свой ред Кирилова.  

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук