Румънските джебчии са известни с ловките си кражби през летния сезон в големите курортни комплекси по морето. Оказва се, че част от тях са останали на територията на област Бургас и след края на сезона и извършват обири.

Само за часове крадците от северната ни съседка обрали възрастен мъж и търговски обект в морския град. Били задържани след като опитали да избягат от полицията.

Крадците от Румъния само за часове направили два удара - обрали 92 годишен мъж пред входа на жилищния блок, в който живее. Откраднали и дневния оборот на магазин за плодове и зеленчуци.

При ареста им полицията установила, че с тях пътува и дете, а в колата им са открити телефонни апарати, които при проверка оказва се са дело на други криминални престъпления. Арестуваните върнали парите и затова били освободени под парична гаранция от 300 лв.

В ранния следобед в събота, обиграните крадци от Румъния-мъж и жена на възраст около 35 години, си набелязали първо магазин за плод и зеленчук.

"Някакъв клиент помолил за по-голямо количество пипер. И сестра ми излиза, за да види надолу в кашоните дали има пипер. През това време госпожата е дебнела отстрани и се е шмугнала зад гърба ѝ. Имало е и клиентка, която си е пазарувала.

Сестра ми влиза и без да подозира се разминава с крадеьа. В един момент разбира, че оборотът липсва", разказва Петя Чанакова, търговец.

Крадлата, която взела сумата от около 1000 лв. оборотни средства, и колегата ѝ - много умело подбрали и времето, за да атакуват магазина. Събота, в ранния следобед. Румънските граждани обаче не очаквали, че след тях ще има преследвач.

"Хубаво е, че клиентът, който е искал пипера, е видял накъде е хукнала и е запомнил номера на колата. И се обадили на полицията. И браво на полицията, че толкова бързо е реагирала", посочва Чанакова в сутрешния блок на Нова ТВ. 

Мъжът подал сигнал на телефон 112, като описал двамата крадци. Описал и модела, марката и номера на автомобила, в който те се качили и потеглили.

"В автомобила са ги чакали още една жена с 4-годишно дете. Впоследствие, предвид подадения сигнал, е създадена организация от дежурната, сформирани са КПП и лицата с автомобила са спрени в град Айтос.

При спирането първо лицата се опитват да прикрият нещо като кутия от храна. Колегите са ги видели. Впоследствие се установява, че вътре има 4 телефона. В колата са открити още 4 телефона. Общо 8.

Направен е обиск, предвид образуваното бързо производсто. Парите към момента не са установени", заяви главен инспектор Георги Илиев, началник на Пето РУ към МВР- Бургас.

Главен инспектор Георги Илиев

Съмненията на разследващите са, че по време на придвижването към Айтос парите са били предадени на друг член от групата, който не пътувал в автомобила. За един от телефоните е установено, че е откраднат от руска гражданка в Несебър.

"След като колата е задържана в Айтос се получава сигнал от 92-годишен човек, който се явява в друго районна управление и казва, че станал обект на джебчийска кражба. Мъж и жена са го заговорили и от даденото описание, се оказва, че става дума за хората, извършили кражбата и в зеленчуковия магазин", посочва главен инспектор Илиев. 

От него успели да откраднат 400 лева. Крадците са задържани, детето е било поставено под полицейска закрила. Жената, извършила кражбата на парите от магазина е с повдигнато обвинение.

Повече по темата гледайте във видеото. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук