На 14 май своя вечен път пое Стоян Тодоров - Тимбара. Той почина на 48 години, познато име в криминалния контингент на Подбалкана.

Името му се свързва с това, че на 9 февруари 2008 г. съпругата му Иванка е била залята с киселина, по негово поръчение. От нея той има една дъщеря .

През последните няколко години Стоян беше в инвалидна количка, след като е бил прострелян при опит за бягство от испанската полиция.
По наша информация в чужбина той бил замесен с момиче, което притеснявал, не се е подчинил на заповед на испанските полицаи, след което е бил прострелян. 

След като се връща от Испания в инвалидна количка, жена му, която обещала да го гледа, се разделила с него. Смята се, че поради тази причина Тимбара е поръчал тя да бъде залята с  киселина. 

През 2009 г. съпругата Ваня набира смелост и разказва пред камерите на телевизиите, че поръчител на заливането й по време на нейно пътуване в София е собственият й мъж Стоян. Тимбара често я тероризирал и биел.

Тогава жената каза, че е претърпяла издевателства от съпруга си. След инцидента жената ослепява с едното си око и бяга в чужбина. Въпреки това разследването не доказа категорично кой стои зад грозното престъпление. 

Тимбара има дълго криминално минало, и в България той е търкал наровете в зандана за различни престъпления, сред които основно измами. Родом е от Клисура, но основно живееше в Карлово. 


През 90-те години Тимбара беше час от мощния ъндърграунд в Подбалкана. Вчера е било погребението на мъжа. Негови приятели споделиха, че за Тимбара са се грижели родителите му. Последната година вече не е могъл да се движи и с инвалидната количка, по няколко пъти на седмица го карали на хемодиализа.

Да запалят свещичка в памет на стария си боен другар вчера в дома му са отишли всички оцелели до днес от бившите групировки, сред които и култовия за онова време в ъндърграунда Кольо Рогачев-Рогача от Карлово.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ