БЛИЦ откри една от жертвите на психиатърката д-р Инна Бончева. Жената, която пожела да остане анонимна, е от карловското село Столетово, не иска да разкрива напълно самоличността си, защото не харесва публичността. Случаят е стар, но жената го помни много ясно.

Сега тя е на 62 години. Преди 5 години тя отишла при джипито си-д-р Дамянов, в съседно на нейното село Кърнаре. Там едновременно с джипито била и д-р Инна Бончева, която провеждала консултации с местни пациенти. Психиатърката чула разговора между личния лекар и пацинтката.

Жената се върнала от лечение в Александровска болница в София. Имало съмнения за деменция, но и до днес жената е с неуточнено мозъчно заболяване.

Тя няма никакво психично разстройство. Разказвала на джипито си, че не е имала възможност отново да отиде на преглед в Алекандровска, където лежала, и се чудела какво да прави.

В този момент се намесила психиатърката, говорила с нея, казала й, че й предписва силни лекарства, които трябва да пие по схема и след това да отиде при нея на преглед в кабинета й в Пловдив. 

Тя обаче не купила лекарствата, консултирала се с невроложката си. Невроложката се втрещила, казала, че въпросните медикаменти, предписани от психиатърката, нямат абсолютно нищо общо с нейното заболяване и подчертала, че е добре, че не ги у купила и пила, защото е щяла да направи голяма беля. 

Явно по този начин д-р Бончева е зарибявала част от жертвите си, коментираха пред БЛИЦ разследващи. В селото, откъдето е жената, са занесени призовки за разпит на още няколко жени. Част от тях са без проблеми, друга част са с много леки психически заболявания. 

БЛИЦ припомня, че психиатърката е предписвала на тотално непознати за нея хора, някои от които напълно здрави, ампули за тежки психични заболявания-биполярно разстройство. Ампулите са на стойност от 70 до 90 лева. Хората нищо не са подозирали до онзи ден, когато пловдивската полиция е прокуратура удариха кабинета на психиатърката и я арестуваха.

Така наречените мулета са взимали ампулите от различни аптеки срещу сумата от 30 лева, които за награда им давала д-р Бончева. Преди това обаче тя е пращала в Районната здравно осигурителна каса в Пловдив фалшифи протоколи, които са били одобрявани и от РЗОК, и от НЗОК.

При претърсванията у д-р Бончева бяха открити редица уличаващи документи, сред които и фалшив печат на РЗОК. Разследващите коментираха на пресконференция, че взетите ампули докторката е продавала на черно и по този начин е източила над половин милион лева от Здравната каса. 

Пред съда миналият ден д-р Бончева каза, че не разбира в какво е обвинена и че всичко, което се случва около нея, е абсурдно. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ