Постъпвали са много сигнали преди разследването за експлоатацията на хора във Франция, каза на брифинг началник на отдел „Противодействие на трафика на хора“ в ГДБОП комисар Людмил Попов във връзка със съвместното разследване на български и френски власти на международна престъпна група, извършваща трудова експлоатация, съобщава "Фокус".
 

„Преди да почне разследването в ГДБОП са постъпвали много сигнали от различни хора, които са ходили да работят сезонна работа, не са получавали възнаграждения или са получавали по-малки възнаграждения. Съвместно с колегите от Франция започнахме работа по този случай. Колегите от Франция също са много доволни от българската прокуратура и от нас.

Българските работодатели са набирали лица от много региони – Търговищко, Бургаско, Шуменско. Българските колеги, които бяха на место с френските колеги откриха множество бусове, с които са транспортирани незаконно работниците“, допълни още комисар Попов.

По-голямата част от работниците във фирмата във Франция са нямали договори, посочи той.

"Има минимален брой открити при претърсванията такива договори, а повечето лица нямат никакви договори. Хората на място се оплакват, даже е имало хора, които са искали да се махнат, но е нямало къде да отидат, нито са знаели език, нито са имали средства, са оставали да работят до края.

Повечето са се връщали, както са отишли. Всичките пари са им взети от българската фирма, която им е била работодател там“, каза още той.

167 наши гурбетчии заробени от лозари във Франция 

167 души са жертва на трафик на хора с цел трудова експлоатация, съобщи ръководителят на специализираната прокуратура Димитър Петров. Възнаграждението, което са присвоявали е влагано в имоти във Франция от страна на българските участници в групата. Това каза наблюдаващият прокурор Евгения Деянова.

Тя обясни, че са закупували имоти, открили са си магазин, търгували са със стоки там, паради което нашето разследване е насочено и към изпиране на пари, придобити в резултат на тази престъпна дейност.

„Възнаграждението, което е трябвало да получават работниците е в порядъка на 1700 евро, което обаче не се е случило, защото участниците български граждани на място във Франция са удържали това, което са платили на работниците за прехрана, удържали са по 200 евро за транспорт, каквато уговорка не е имало и други разходи.

В крайна сметка голяма част от българските работници са оставали с почти нулево заработено възнаграждение, в някои от случаите, дори недостигащо да се върнат в България“, каза още прокурорът. „Характерното за тези лица, потърсили този начин за осигуряване на доходи, че това са хора с нисък социален статус, с недобър социален опит“, допълни тя.

Наблюдаващият прокурор Евгения Деянова съобщи още, че при извършените претърсвания на територията на България са били открити в дома на участниците в групата множество документи, които целят да създадат привиден легален поток на парите.

„Тоест имаше договори за дарение между участниците в групата, дори такива от порядъка на 40 хиляди евро и по-малки суми, разбира се.

Освен това бяха намерени разписки за закупени стоки, цигари и алкохол, а впоследствие при реализацията във Франция бяха открити множество стекове цигари, както и самите пострадали съобщиха, че участниците в групата са им продавали един стек на цена 60-70 евро.

Те са им давали стековете и после са им удържали такава цена за един стек от полученото възнаграждение“, обясни още Деянова.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ