Трима българи и един французин са задържани във френския град Лион, след разкриването на мрежа за експлоатация на работна ръка от България.

167 души жертви на съвременно робство са били наети да берат грозде за четирима производители в Бургундия. Едновременно с операцията на френската полиция са били извършени обиски и разпити в България, в присъствие на разследващи от Франция, съобщават френски медии, предаде Ройтерс, позовавайки се на съобщение на Европол.

Според европейската полицейска агенция през миналата седмица френските власти са арестували четирима заподозрени - трима от България, един от Франция - след като са били идентифицираха около 167 потенциални роби, наети от четири лозаро-винарски компании в близост до източния град Лион.

В операцията на 17 септември участвали над 80 следователи от България и Франция, информира БНР.

Това става факт, след като Съветът на Европа отбеляза през миналата година, че трафикът на евтина работна ръка се увеличава на континента и е изпреварил сексуалната експлоатация като основна форма на робство в много европейски държави. 

„Българските членове на групата са били отговорни за набирането на персонал в България, докато френският член организирал логистика, включително организиране на настаняване на работниците“, заяви в понеделник говорител на Европол.

На този етап Европол не е отговорила на искането за предоставяне на допълнителни подробности, като за сега няма коментари и от страна на френската и на българската полиция.

Българските работници били наети чрез законна агенция по заетостта в България. Договорът бил за надница от 60 евро на ден, като в същото време им е обещано покриване на транспортните и жилищните разходи, съобщи Европол.

Но „съвременните роби“ са били карани да живеят в къмпинг, приспадали са им пари от надниците за храна, а при приключването на договорите от сумата били приспадани транспортните разходи и други плащания. По този начин мнозина от тях нямали възможност да се върнат в България.

Според Европол престъпната мрежа изпирала печалбите от тази престъпна дейност чрез имоти във Франция.

През юли Европол стартира работна група за разследване на престъпни групи, участващи в трафик на хора и контрабанда на мигранти, като предупреди, че бандите използват все по-необичайни тактики като използването на джетове и яхти за придвижване на хората.