100 километра е пътят на кокаина до „пазара” в Кърджали. За амфетамините разстоянието дори е двойно по-малко.

Това твърдят отлично осведомени източници с порядките в ъндърграунда в областния град, цитирани от 24rodopi.com.

Според тях, кокаинът достига до Кърджали от Пловдив, докато „зареждането” с амфета става от Хасково. За километрите разстояние обаче цената на дрогата става друга.

„Ако под тепетата кокаинът струва 80 лева за грам, в Кърджали цената започва от 120 лева. Продуктът допълнително е смесван със стрит аспирин или аналгин.

Горчивият ефект е постигнат, количеството става друго, а чистата печалба-по-голяма. Така например от два грама могат да станат три”, твърдят източниците.

По думите им, скъпата дрога може да бъде открита дори в нощни заведения.

20 лева за грам пък върви амфетаминът в Кърджали. Синтетичната дрога става все по-популярна в последните години.

Според полицаи, в региона най-масово използваният наркотик е канабисът. Цената на марихуаната е 20 лева за грам.

Много хора се друсат. От ученици, през работни и безработни, дори до бизнесмени. Няма профил-нито на дилъра, нито на клиентите…“ - това твърдение е на млад мъж, познаващ „улицата“ в детайли. 

Шокиращата информация бе потвърдена преди дни пред местна радиостанция от д-р Сезгин Бекир, председател на Общинския център по наркотични вещества в Кърджали.

През деня в завода – вечер с хероина

През съдилищата за притежание на наркотици в Родопите минават хора с всякаква образователна степен. Като това е тенденция в последните години, установи проверка.

Един от най-интересните случаи е на осъден наркодилър, който работи в едно от най-големите предприятия в региона. Схемата е-цял ден в завода, а вечер-правене на още пари с продажба на хероин.

Дилърът на най-страшната дрога дори не си правил труда да върти сделките на потайни места. Напротив. Мързи го да излезе и вика клиентите си да му дойдат на вратата. Дори им звънял, за да ги провери, дали не са свършили предишното количество.

Всичко това стана ясно в съда, след което мъжът получи ефективна присъда.

Един работник по-малко, а липсват и квалифицирани кадри.

„Ученици продават дрога на ученици.

Това не е новина. Това е действителност от години. Във всяко училище има хора, които могат да намерят всичко при поискване и срещу пари“, твърдят отлично запознати.

Канабис има в Родопите и местно производство, но вносът от Хасково и Пловдив е далеч по-евтин. Синтетичната дрога-амфетамин и метаамфетамин, по-известен като „пико“, също е от там.

„Големи дилъри няма. Играе се на дребно. Много пишлегари се опитват да се направят на звезди с по-големи количества, но бързо угасват.

Самите дилъри се тропат помежду си. Няма оцеляване в този бранш“, посочват източниците ни.

Според тях, една от големите фигури в „занаята“ към момента излежава присъда след като е бил спипан в мащабна акция с продажба на килограми синтетична дрога. Става въпрос за М.М., арестуван след сделка с голямо количество в Пловдивско.

„Дилъри в Смолянско дори изпяват клиентите си веднага след като са им продали 1-2 грама канабис. По този начин все са на сухо, а полицията задържа дребни консуматори“, посочва още информаторите ни.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук