Мащабна специализирана полицейска операция по противодействие на производството и разпространението на наркотици бе проведена вчера на територията на ОДМВР-Пазарджик. Акцията се реализира под надзора на Окръжната прокуратура в Пазарджик.

Екипи от сектор "Противодействие на криминалната престъпност" при ОДМВР-Пазарджик установиха нива засадена с марихуана, намираща се в местността "Чукурловица", в землището на панагюрското село Поибрене.

Мястото е било избрано неслучайно, тъй като се намира в труднодостъпна местност и стигането до него е изключително трудно.


Установено е, че в нивата са отглеждани 547 растения канабис.В близост се е извършвало и самото сушене на вече готовите растения. Иззети са 67.25 килограма листа и съцветия в момент на сушене и близо 88 килограма чиста зелена листна маса.

Задържани са М.И.- 30 г. и А.Т.-51г., и двамата от Петрич. Те са установени, като стопани на нарконивата, занимавали се с отглеждането и последващата обработка на дрогата.  

Вчера мъжете са привлечени , като обвиняеми за незаконно засяване и отглеждане на растения от рода на конопа. С постановление на наблюдаващ прокурор срокът на задържането им е удължен със 72 часа. 


По същото време колегите имот сектор "Криминална полиция' при РУ-Пазарджик извършили претърсване на два имота, намиращи се в пазарджишкото село Овчеполци.

Първият бил обитаван и стопанисван от 26-годишния Н.К. Вътре криминалистите установили обособена оранжерия за отглеждане на марихуана с 19 растения.


Намерена е и изсушена листна маса. Във втория имот, който бил необитаем органите на реда също открили засадени 36 растения. Така от двете местна били иззети общо близо 67 килограма зелена листна маса и 2.4 килограма изсушена марихуана.

За срок от 24 часа са задържани Н.К. и 36-годишен мъж от Панагюрище, като заподозрян за стопанисването на втория имот. 

Продължават процесуалните и оперативните действия по документиране на престъпната дейност и по трите случая под наблюдението на прокуратурата в Пазарджик.