Стотици фалшиви сигнали от граждани, че са видели избягалите затворници Владимир Пелов и Радослав Колев, са залели спешния телефон 112 и номерата на районните управления на МВР в стараната. По време на четирите великденски празници полицаи от цялата страна са провели стотици обаждания, които обаче до един се оказали неверни.
Двамата пандизчии изчезнаха преди седмица от Централния софийски затвор след въоръжено нападение над надзирателите.

Под засилена охрана са границите, входовете и изходите на магистралите, както и всички основни пътища у нас. Пелов и Колев са обявени и за международно издирване. Двамата се пуснати и за издирване с червена бюлетина и в системата на Интерпол, но към понеделник снимките им все още не бяха публикувани в системата за интернационално полицейско сътрудничество, съобщава „Монитор“.

В полицията са получени стотици сигнали за това, че Пелов и Колев са видени на различни места в страната. Последният по-конкретен сигнал е подаден в неделя, навръх Великден. Тогава в МВР постъпва информация, че двама души са забелязани във вила близо до село Огоя, който се намира до Своге. На място са били изпратени сили на полицията, които са претърсили района, но двамата затворници не са открити.

Въпреки интензивния трафик на много места по основните, второкласните и дори третокласните пътища екипи на полицията проверяват пътуващите. Продължават и разпитите на близките на затворниците и на всички, които са имали връзка с тях. В СДВР е създаден специален щаб, който проверява всички достигнали до полицията сигнали.

Владимир Пелов и Радослав Колев избягаха във вторник от Централния софийски затвор, след като изстреляха по надзиратели и ги заплашиха с оръжие. Все още продължава разследването как Пелов и Колев са сдобили с пистолет. Следствието по случая се води в СДВР, но в издирването на двамата мъже участват всички областни дирекции на МВР в страната.

СДВР призовава гражданите, които разполагат с допълнителна информация за издирваните, да сигнализират при гарантирана анонимност на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР. От дирекцията предупреждават гражданите да сигнализират веднага, в случай че забележат двамата мъже. По данни на полицията те са агресивни, възможно е да са въоръжени и да окажат съпротива.
 
Комисия казва в четвъртък как са избягали двамата
По случая работи специално създадена комисия, която трябва да установи как оръжията са внесени на територията на затвора, а резултатите от нейната работа трябва да станат ясни на 12 април, веднага след празниците. В петък от МВР разпространиха актуални снимки на двамата бегълци, направени непосредствено преди бягството.

По разпореждане на премиерът Бойко Борисов след проверка на място, правосъдният министър Цецка Цачева поиска оставките на главения директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ Свилен Цветанов и началника на затвора в София Петър Кръстев. Длъжностите им ще бъдат временно заети от служители на Главна дирекция „Охрана“ към Министерство на правосъдието.

Във вторник пък правосъдният министър Цецка Цачева свиква национално съвещание с участието на всички началници на затвори в страната и с ръководството на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. На съвещанието ще се обсъдят създалото се напрежение в системата, както и възможните решения по темата.
 
 
Бащата на Чудовището от Ботевград: Не съм ходил на свиждания на сина ми
"Не съм ходил на свиждания на сина ми", заяви пред Нова телевизия Пело Пелов, бащата на Владимир Пелов - един от рецидивистите, избягали от Централния софийски затвор миналия вторник. Възрастният мъж сподели още, че няма вест от сина си, откакто той успя да напусне мястото за лишаване от свобода.

Хора от Ботевград – родното място на беглеца, пък споделят, че се страхуват, знаейки, че Пелов е на свобода. Появи се и слух, че бизнесмен от града е съдействал на двамата престъпници да избягат. Във вторник беше задържан синът на Пелов. След разпит от полицията той бе освободен.
Братът на беглеца Радослав Колев Христо Колев също проговори пред камера. Той отрича Радослав да е търсил връзка с него или с някого другиго от близките им. 27-годишният Радослав Колев е осъден на 26 години затвор за убийство. Излежал е 4 от тях, през които брат му го посещавал всяка седмица. Видели се за последно минути преди бягството.

"Същия ден му занесох един бързовар. Не знаех, че ще бяга. Не е споделял", каза брат му пред bTV. Христо Колев споделя, че няма представа къде може да е брат му. Той отрича Радослав да е толкова опасен, колкото твърди полицията.