Двама шофьори са задържани по време на гонка на пътя Пловдив – Асеновград при спецакция на полицията, съобщиха от МВР.

Оттам добавят, че с  регулярни акции пловдивската полиция продължава да полага усилия за обезпечаване на безопасността на движение и намаляване на пътния травматизъм на обслужваната територия.

С особено внимание се реагира на случаите, в които се извършват рискови маневри или нарушения, свързани с нерегламентирани състезания (гонки) или т.нар „дрифтове“. Акцентира се и върху контрола над мотористите, за които в областната дирекция периодично постъпват сигнали, свързани със смущение на нощната тишина от силен шум на двигатели, особено след 22 ч.

В тази връзка в петък срещу събота е планирана и проведена поредната специализирана операция с участие на екипи от шестте районни управления в областния град и секторите „Пътна полиция“ и „Специализирани полицейски сили“. Поради възникнала необходимост за прекратяване на гонка между два автомобила, съдействие на колегите си са оказали служители от РУ-Асеновград.

Във времевия интервал от 21 ч. в петък до 2 ч. в събота, на пътя Пловдив – Асеновград са спрени общо 116 автомобила и 24 мотоциклета, проверени са 112 лица. Констатирани са 37 нарушения на Закона за движение по пътищата, за които са съставени 9 акта и 28 глоби с фиш.

Сред санкционираните са четирима мотористи – двама неправоспособни, един, неспазил пътната маркировка и друг, който не е представил валидна застраховка „Гражданска отговорност“. Освен тези нарушения са документирани и други, свързани с управление на нерегистрирано по надлежния ред МПС или технически неизправно, както и неизползване на обезопасителен колан.  

Около 23 ч. в петък се наложила своевременна намеса от служителите на реда, при която е преустановено нерегламентирано състезание между два леки автомобила. Колите са засечени в близост до бензиностанция на пътя Пловдив – Асеновград в момент на подготовка и започване на гонката пред събрали се зрители, след което със скорост над допустимата се отправили към Асеновград.

При последвалата бърза комуникация между екипите е организирано спиране на въпросните автомобили, а водачите им са задържани в РУ-Асеновград за срок до 24 часа. След доклад на случая в Районна прокуратура – Пловдив, срещу двамата мъже е започнато бързо производство по чл. 325, ал. 3 от НК.

Сектор „Пътна полиция“ апелира водачите на моторни превозни средства да проявяват по-голяма дисциплина и отговорност и да не се поддават на емоциите от подобни рискови действия на пътя. Участието в нерегламентирани състезания и движението с висока скорост поставя в риск живота и здравето не само на тези водачи, но и на останалите участници в движението.

Същевременно служителите на реда изказват благодарност към всички граждани, които подават сигнали в полицията при забелязване на подобни закононарушения.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук