Неутрализирана е престъпна група българи за телефонни измами, действала и от територията на друга държава - Румъния, пише Glas.bg.

В северната ни съседка е задържана групата на Димитър под прякор Бамзе, от Павликени. Още преди 3 години групата на Бамзе в Букурещ влезе в полезрението на медиите след разследване.

Той заедно с Петър, известен като Пепи Каратиста от Левски, са основните въртачи.

С тях е задържан и Димитър Паскалев също от Павликени - помощник въртач. В хотела в Букурещ е арестуван и още един мъж - помагач, който им купувал храна и сим карти. В България - в Левски и Павликени, са задържани още двама от групата, които са мулета.

Извършени са обиски и изземвания. Отнети са автомобили.

"Задържани са шест лица, които имат съпричастност към групата. Едното от лицата е ръководителят на престъпната група.

Зрелищно ВИДЕО от ареста на нашите ало барони при спецакция в Букурещ

Групата е била създадена в началото на 2019 г. и е действала до наши дни.

Интересното в случая е, че мулетата са пренасяли парите от България до Румъния и после отново са ги връщали в България, като по този начин са искали да прекъснат връзката на парите с България, както и да бъдем затруднени при разследването.

Групата е успяла да отнеме над 156 000 лв., като всички жертви са от България и са избирани на случаен прионцип. Групата е десйвтала от Румъния и с румънски мобилни карти, като ръкловодителят е имал много голяма роля.

Той е български гражданин, не е криминално проявен и не е осъждан. Трима от групата са задържани в Румъния, а три от мулетата са задържани в България Тези престъпления са с изключително висока степен на опасност и ние ще поискаме задържане под стража за всичките шестима участници", съобщи на брифинг прокурор Валентина Маджарова, и.ф административен ръководител на Специализираната прокуратура, по повод международна полицейска операция под ръководството на Спецпрокуратурата.  

"Съвсем спокойно мога да заявя, че участниците в тази група са с професия измамник. Те карат скъпи коли и живеят в луксозни жилища и имоти. Всички органи на държавата ще бъдат впрегнати в този случай. Ще се проверяват доходите им и дали техните имоти са построени по всички правила", закани се прокурор Маджарова.