Районна прокуратура-Благоевград с обвинителен акт предаде на съд Васил Петров-Бахамата, Лидия Петрова (на 45 години) и сина им Димитър (на 23 години), обвинени за измами с цел имотна облага в особено големи размери, пише struma.com. 

Тримата обвиняеми са безработни. 

Васил и Димитър са криминално проявени, Лидия е осъждана за държане на наркотични вещества, а Васил Петров е реабилитиран по право. 

След предварителен сговор и в съучастие те умишлено възбудили и поддържали заблуждение у няколко лица с користна цел. С деянията те желали да се облагодетелстват по лек, макар и престъпен начин. 

Васил и Лидия Петрови 

Престъпленията били извършени на територията на градовете Дупница, София, Сандански и в село Марикостиново, община Петрич. 

Обвиняемите  често парадирали в общественото пространство с близостта си с известни личности, такива, заемащи публични длъжности, високо обществено и административно положение, работещи в съдебната система и в органите на реда. 

Чрез създаване и поддържане на неверни представи тримата причинили имотна вреда на няколко граждани в общ размер на 597 785 лева. 

Извършителите прилагали различни начини за въвеждане на пострадалите в заблуждение – оказване на съдействие по наказателни дела, за изпълнение на проекти с обществени поръчки, за събиране на парични задължения чрез оформяне на запис на заповед без протест, продажба на леки и товарни автомобили, прехвърляне на собственост върху недвижим имот, подхвърляне на наркотици в автомобил с цел образуване на наказателно производство срещу конкретно лице. 

Обвиняемата Лидия Петрова е привлечена към наказателна отговорност и за документно престъпление.

През януари 2023 г. в гр. Благоевград тя съставила неистински частен документ - запис на заповед без протест за сумата от 93 000 лева, като му придала вид, че представлява писмено изявление на конкретно лице, което в действителност не го е подписало. Впоследствие тя употребила въпросния документ с цел измама. 

Обвиняемите предлагали „услугите“ си за разрешаване на различни въпроси срещу предоставяне на парични суми. Когато обещанията им оставали без резултат преставали да отговарят на телефонни обаждания и да поддържат контакт с пострадалите от техните действия лица. 

В хода на досъдебното производство са събрани множество доказателства за виновността на обвиняемите лица.

Налице е проявената от тях упоритост за осъществяване на престъпното деяние, дългият период, през който са действали, високият размер на причинената имотна вреда, липсата на каквато и да било критичност към извършеното. Те не заявили желанието да компенсират вредните последици, като получените от тях суми понастоящем не са възстановени. 

Предстои делото да продължи в съда. Припомняме, че Лидия и Васил бяха арестувани при зрелищна полицейска акция посред бял ден в Благоевград, а синът им Димитър беше задържан в София през лятото на миналата година. 

Бахамата е стар познайник на ченгетата с криминалите си прояви от години. В ерата на Братя Галеви той демонсттираше високо самочувствие, тъй като бе кум на покойния вече Ангел Христов-Геле и бе част от " Галевия обръч".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ