33-годишна Катера бе осакатена от трима мъже, извадили ѝ очите с нож и стреляли по нея, за да я накажат за факта, че е започнала работа в полицията в афганистанския град Газни, съобщава Reuters.

Последното, което жената си спомня от инцидента, е как трима мъже на мотоциклети я нападат пред полицейското управление, в което преди няколко месеца започва работа.

Попитах лекарите, защо не виждам нищо“, разказва жената за първите мигове след събуждането си в болницата. „Те ми казаха, че очите все още са ми превързани заради раните, но в този момент разбрах, че са ми отнети“.

Катера споделя още, че работата ѝ е била съкровената мечта и съжалява най-много, че е успяла да ѝ се наслади само за три месеца.

Местните власти обвиняват талибаните за кървавия акт, докато представители на етническата група се разграничават от деянието и хвърлят вината върху бащата на пострадалата, който бил изключително разгневен от факта, че дъщеря му си е намерила работа извън семейството.

Афганистан е считана за една от страните с най-тежка репресия върху жените. Според изданието „Свободна Гандара“, само през 2019 г. в страната са регистрирани почти 6 500 случая на насилие над жени и то по официални данни.