Индия е най-опасната за жените държава. Това показва ново проучване на фондация „Томсън Ройтерс“, цитирано от „Индипендънт“.
 

Проучването е направено сред 550 експерти по въпросите на жените, които са посочили втората най-населена държава в света заради бума на изнасилванията, трафика на хора за домашни прислужници, насилствения труд, насилствените бракове и сексуалното робство.
 
Изследването е направено в периода между март и май и в него са участвали експерти от Европа, Африка, двете Америка, Югоизточна Азия, Южна Азия и тихоокеанските държави. Отговори са дали социални работници, академици, здравни работници, служители в неправителствени организации, специалисти по развитието и политиките, обществени наблюдатели.
 
Индия е номер едно в класацията и заради опасностите, дебнещи жените, които произтичат от културните особености на страната – нападения с киселина, обрязване на момичета, физическо насилие и брак на деца.
 
Един от най-ужасяващите случаи е от април тази година, когато 7-годишно момиче беше изнасилено и убито по време на собствената си сватба.
 
Следващи в класацията са Афганистан, Сирия, Сомалия, Саудитска Арабия, Пакистан, Демократична република Конго, Йемен, Нигерия. На 10-о място са поставени САЩ заради силния отзвук от движенията „И мен също“ (#metoo) и „Вече е време“ (“Time’s Up).
 Превод и редакция: БЛИЦ