Денят 15 август 2019 г. е най-черният в живота на сливенското село Сотиря. Жителите му и не предполагат, че за една от любимките им – 6-годишната Кристин, животът ще свърши, още преди да е започнал.

Тялото на детенцето е открито под мост, първоначално всички смятат, че бъдещата първокласничка е станала жертва на катастрофа. Истината се оказва още по-зловеща – момиченцето е насилено и зверски пребито, малко преди да навърши 7 годинки. Заподозрян за трагедията е млад мъж, живеещ във вилната зона на селото.

Кристин е весело и обичливо дете. Тя е винаги усмихната и с нетърпение чака 15 септември, за да тръгне на училище. Родителите й не са богати, но правят всичко по силите си, за да може дъщеричката им да е облечена като всички деца.

Те нямат постоянна рабата, хващат се да припечелят някой и друг лев в дърводобива, откликват на покани от местни жители да им помагат. Момиченцето ходи на детска градина до края на май, но вкъщи решават, че сами ще я подготвят за първия учебен ден.

На 15 август по обед Кристин казва на баба си и дядо си, че отива до магазина. Предния ден си купила сладолед и спечелила награда за още един, безплатен. Пуснали я съвсем спокойни.

Домът им се намира непосредствено до главната улица, която влиза в Сотиря, наоколо живеят много хора, самият магазин е на стотина метра. Пред него се наливал с бира от сутринта един от жителите на селото – Мартин Трифонов.

Никой не обърнал внимание, че той тръгнал след Кристин. Когато детето се забавило, излезли да го търсят, заедно със съседите. Пред къщите им минава плитка вада, а върху малкия каменен мост видели едната обувка на момиченцето, наблизо – и другата.

Около 14 ч. открили и детето – цялото в кръв и посинено. То било още живо. Разпознало баба си и дядо си, съседа им. Дрешката му била разкъсана на парцали, по цялото тяло имало следи от удари. В устата на момиченцето е бил натъпкан найлон, удряно е по главата с камък, ще установи по-късно аутопсията.

Веднага е извикана линейка от Сливен, но въпреки усилията на лекарите, момиченцето починало от жестоките травми.

Полицията започва работа веднага. Разпитани са жители на селото, направен е списък на евентуалните извършители. Само след часове кръгът се стеснява и остава само един заподозрян – 21-годишният Мартин Трифонов. Той обаче не е намерен в дома си.

Заедно с униформените, в издирването му са включени жандармерия, гранични полицаи, планински спасители и служители на горското стопанство. Претърсват се горите наоколо, защото на разследващите е ясно, че мъжът няма в себе си пари и храна, теренът е труден и едва ли е отишъл далече.

И го намират недалече от вилната зона. В издирването са се включили и хора от селото, пастирът Ганчо пръв го вижда и се опитва да го задържи. Мартин обаче няма никакво намерение да се предаде и полицаите откриват стрелба. Той е ранен на две места в единия крак, задържан е и откаран в сливенската болница.

При разпитите не може да посочи мотива за тежкото престъпление, твърди, че не познава жертвата. Той е криминално проявен, лежал е и в затвора. Не е завършил образованието си и постоянно крадял. През 2014 г. прави опит да изнасили момиче – своя роднина. Той съблякъл девойката насила и се нахвърлил върху нея, въпреки молбите и сълзите й.

Случаят стигнал да съдебния лекар, а после и до Районния съд в Сливен, след като изплашеното и поругано дете разказало всичко на майка си. Трифонов получил условна присъда за опита за изнасилване и блудството от 9 месеца, с 2-годишен изпитателен срок.

Наказанието било меко, защото тогава извергът още не бил навършил пълнолетие. То обаче станало ефективно, след като в изпитателния срок Трифонов извършил кражба.

Три месеца, след като излязъл от затвора, той е станал причина за друг трагичен инцидент в Сотиря. Мартин замерил с пръчка кучетата на съседа си Живко Димитров, според показанията на свидетели. Питбулите озверили и го нападнали. 33-годишният собственик се втурнал да го спасява, но платил за това с живота си – бил разкъсан от животните.

За смъртта на Кристин Мартин се изправя пред Темида с три обвинения – за убийство по особено мъчителен за жертвата начин, изнасилване и блудство. Две съдебни инстанции постановяват най-тежката присъда – доживотен затвор без право на замяна.

Окончателната дума обаче има Върховният касационен съд. Той смекчава присада на доживотен затвор. Според висшите магистрати решителен аргумент в подкрепа на искането за налагане на по-лекото наказание е 21-годишната възраст на подсъдимия, която е съвсем близка до минималната по чл. 38, ал. 2 от НК.

Процесът на деградация на личността не е продължил достатъчно дълго, поради което съществува вероятност да е обратим, решиха съдиите.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук