СГП ръководи разследване за държане на наркотични вещества с цел разпространение. Полицейската операция по разкриване на престъплението е била на 24 октомври в София. Арестувани са общо седем души на възраст между 33 и 67 години.

"Тогава при извършване на претърсване на къща в село Герман са намерени големи количества на наркотични вещества, говорим за килограми от най-различен вид. Например: марихуана, амфетамини, хашиш и килограми екстази, равняващи се на десетки хиляди отделни таблетки. Задържани са три лица, които по всяка вероятност са съучастници.

 Те са извършвали дейността си чрез поръчки в приложения за комуникация. А за самите доставки са били използвани автомати за куриерски услуги. Лицата са задържани за 72 часа”. Това заяви на брифинг Иво Илиев, главен секретар на МВР.

Разпространение

„Начинът на разпространение на посочените големи количества на наркотици е доста иновативен. Преди месец служители на сектор „Наркотици” са засекли лицата, които разпространяват веществата чрез криптирана Telegram група. До нея имат достъп определени проучени предварително клиенти.

Разпространението е ставало по следния начин – след като даден купувач заяви конкретно количество наркотици, той следва да го заплати с биткойни и да снима разписката, за да докаже плащането, след това дилърът доставя наркотиците на избраното от него място и фотографира локацията. Така се губи връзката между клиент и дилър”, съобщи директорът на СДВР старши комисар Любомир Николов.

Машина

Николов добави, че стойността на намерените вещества на пазара би била 950 хил. лв.

„В базата открихме и машина, която създава хапчета от посочения вид екстази. В момента на задържане установихме две лица, които разделяха материала на отделни дози. Количествата, които открихме, са следните: 20 кг. марихуана, 1 кг. кокаин, 4 кг. амфетамин, 1 кг. метаамфетамин, 4 кг. хашиш и 3 кг. хероин. Както и близо 100 000 лева. 

Отделно в подземно помещение установихме 2 къртечни пистолета, 1 „Калашников”, 2 бойни гранати и 2 бойни пистолета”, посочи Николов. 

"Престъпната група е много добре структурирана и освен с наркоразпространение се е занимава и със силови действия", уточни главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев. На четирима от задържаните Софийската градска прокуратура е повдигнала обвинения и е постановила задържането им до 72 часа.

Процесуално-следствените действия по случая продължават, като предстои в разследването да се включат и служители на Дирекция „Киберпрестъпност“ в ГДБОП предвид начина, по който е било извършвано разплащането при сделките с дрога.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук