Най-много кибератаки към страната ни има от територията на Русия. Това обяви заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов, цитиран от БНТ.

По време на конференцията между България и Кралската прокуратура на Великобритания на тема "Киберсигурност" той подчерта, че киберпрестъпленията са престъпленията на новото време и са такива, за които няма граници.

По негови думи човек може да е в една държава, но да извършва престъпления в друга. По тази причина доброто сътрудничество между правоохранителните и правоприлагащите органи било от изключителна важност, за да може тези престъпления да бъдат разкрити и извършителите изправени пред съд.

За съжаление киберпрестъпленията се увеличават, отбеляза Сарафов. Той отчете, че животът се дигитализира все повече и се увеличава броят на доставчиците на облачни услуги.

Шефът на НСлС заяви, че все по-голяма част от информацията отива в облачното пространство и вероятно почти всички престъпления, които се извършват и в реалния живот.

Той отбеляза, че във виртуалния свят остават повече следи, отколкото в реалния, стига да може човек да ги търси.

"С необходимите технически възможности и с необходимия софтуер, с който разполагаме именно благодарение на колегите ни от Съединените щати и Великобритания за нас те са лесно доказуеми. Нека никой да не си мисли, че е скрит зад компютъра и е анонимен. 

Напротив - тези престъпления дори се доказват по-лесно, стига да имаме необходимите познания и оборудване, и като софтуер, и като хардуер", подчерта Сарафов и допълни, че в момента страната ни разполага с такова благодарение на Великобритания и САЩ.

Той посочи, че обикновено кибератаките се извършват от Русия.

Имаме известни съмнения, че в Русия са структурирани специални звена за такива атаки, дали са на държавно ниво, дали са се структурирали група хакери, тепърва ще установим, коментира Сарафов.

Той отново посочи, че основно кибератаките и престъпления се вършат от територията на Русия, поради което комуникацията с руските власти е трудна, защото очевидно от там било трудно да се очакват отзивчивост и комуникация.

Припомняме, в рамките на месец бяха извършени няколко хакерски атаки срещу правителствен сайт.

На 15 октомври хакери направиха опит да блокират достъпа до над десет сайта на държавни институции, както и сайтовете на медии, телекомуникационни компании, летища и банки.

Тогава главният прокурор Иван Гешев съобщи, че атаката е дошла от територията на Русия и по-конкретно от група хакери, базирани в руския град Магнитогорск.

Военният министър Димитър Стоянов пък изрази предположение, че замесването на името на България във взрива на Кримския мост, заедно с кибератаките, са свързани действия.

На 13 ноември пък хакери удариха интернет страницата на Министерския съвет.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук