Шестима от десетимата задържани за мигрантското ОПГ на Стефан Гърнето в Бургаско вече са с повдигнати обвинения - двама като организатори, а останалите четирима като участници. Предстои да стане ясно дали и другите четирима арестувани ще бъдат обвинени. Това стана ясно на брифинг пред медиите ба окръжния прокурор на Бургас Георги Чинев, зам-директора на ГД „Гранична полиция” старши комисар Стоян Мандажиев и директорът на РДГП-Бургас старши комисар Лъчезар Момчев, пише „Флагман”.

Групата е била следена от началото на 2023 г. - повече от 1 година. Тази сутрин са извършени последните арести, като от изнесените на брифинга данни става ясно, че за последните 365 дни ОПГ-то е успяло да прекара редица курсове през границата с Турция.

30 от тях са разкрити и шофьорите на автомобилите са задържани, обвинени и някои от тях дори вече осъдени.

Маршрутът, който са ползвали каналджиите, е бил Турция-България-Сърбия. Те са успява ли да прекарат мигрантите през т.нар. „зелена граница” - или чрез рязане на телената мрежа край оградата, или чрез отворени участъци. След това нелегалните бежанци са товарени на автомобили и от Бургаска област се насочвали директно към западната граница със Сърбия.

Мизата, за която ОПГ-то работила през последната 1 година, била между 1000 и 3000 евро на човек средно. Но имало и изключения от по 5000 евро.

По време на брифинга бе отчетено, че се наблюдава ръст в тарифата и това се дължи на факта, че става все по-трудно границата да бъде премината безпрепятствено - и в България, и в Сърбия.

Предстои на обвинените вече участници и организатори на ОПГ-то да бъдат разгледани мерките за неотклонение. Прокуратурата ще иска да им бъде наложена най-строгата такава - „задържане под стража”.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук