Италианската полиция залови един от най-издирваните американски бегълци в Америка в един от най-популярните туристически райони на Рим.

Както съобщава Ройтерс, 54-годишният Мойзес Техада е бил задържан на площад Свети Петър близо до Ватикана след като е привлякъл вниманието на служителите на реда.

Същия ден папа Франциск е провел обща аудиенция, на която присъствали тълпи от туристи и поклонници. У Техада са открити три ножа с дължина 20 см. Не е известно дали е представлявал заплаха за папата.

Техада има присъди за грабеж и отвличане на хора и е класифициран като "агресивен" според списъка на издирваните от Службата за специални разследвания в Ню Йорк. Италианските медии съобщават, че полицията го е задържала, без да знае кой е той, но "въз основа на интуицията си".

В САЩ Техада преди това е обвинен във въоръжен грабеж, след като се предполага, че се е представял за потенциален клиент на агент по недвижими имоти. При проверка на имот той закопчал с белезници брокера на стълб и откраднал личното му имущество, включително и колата му. Той е свързан и с друго "почти идентично" престъпление в Бруклин.

Разследващите установили, че той наскоро е пристигнал в Рим от Молдова, а преди това е живял в Украйна. Техада им е разказал, че е бил в Украйна от 2022 г., борейки се срещу руската инвазия. Съобщава се, че той е пристигнал в Италия 10 дни по-рано.

Техада е условно освободен от поправителния център Съливан през март 2022 г., се казва в изявление на Департамента за наказания в Ню Йорк. Заповед за връщането му в ареста за нарушение на условното освобождаване е издадена седем месеца след като той не се явил при своя полицай, отговарящ за условно-досрочното му освобождаване.

Превод и редакция: БЛИЦ

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук