Една от жертвите на полицаите от столичното Четвърто РПУ, обвинени в престъпна схема за изнудване, разкри как е бил изнудван от ченгетата. Натискът започнал още през септември миналата година с чести посещения от икономическа полиция в този наргиле бар.

„На втората -  третата проверка вече започнаха да обясняват, че нещата са сериозни и, че не мога да си позволявам такива своеволия, както всички останали си плащат така и аз трябва да си плащам. На идване -  всеки път различно - по 200 по 300 лева по 400 лева на моменти, докато не дойде моментът с уговорката. Понякога като дадеш 200 лева, те ти се мусят”, разказа пред той пред Нова телевизия.

От последните минути: Корумпираните ченгета от Четвърто РПУ остават на топло
 
„Натискаха ни да може да работим спокойно, да им плащаме всеки месец определена сума? То имаше пазарлъци, в началото искаха 1200 лева, на 600 склониха”, обясни Христо Павлов, собственик на бара.

И така след уговорката за 3 месеца платили около 1800 лева за два обекта, като след първото плащане се оплакали в полицията.  А според адвоката на Красимир Кръстев - арестуваният шеф на звено в 4-то районно, един от задържаните полицаи странно се е превърнал в свидетел на обвинението.

„Свидетелят Апостолов – този крепител, който според мен спокойно е следвало да бъде в ареста, не знам защо е решено, че може да бъде свидетел, след като той е ходил, той е водил разговори, той е искал рушветите….подозирам, че в бъдеще го очаква една добра кариера в МВР” , каза адвокатът Иво Найденов.

На 23 януари общо петима полицаи бяха задържани. На четирима бяха повдигнати обвинения. За лидер е сочен началникът на Сектор „Икономическа полиция” в 4 РПУ Красимир Кръстев.

Според събраните доказателства от началото на 2017 година десетки търговци в столичния квартал „Лозенец” са плащали, за да не бъдат проверявани или да бъдат предупреждавани за проверки.

Днес Специализираният съд остави в ареста обвинените в изнудване полицаи. Според мотивите на съда, няма опасност от укриване, но е възможно задържаните да извършат друго престъпление. В залата бяха доведени трима от задържаните - Красимир Кръстев, Радослав Томов и Марио Дринцолов. Четвъртият  - Антони  Апостолов, е влязъл по спешност в болница още в петък. Това е и причината да му бъде наложена мярка "парична гаранция" в размер на 12 000 лева. Постановлението ще му бъде връчено в понеделник.
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ