Ако планирате пътуване из Европа с малък бюджет, вероятно ще получите много съвети за това как да спестите пари, пише profit.bg. 


Някои от тях действително работят; други, като градската легенда, че всички полети са по-евтини във вторник, са може би не толкова точни.

Ако все пак продължавате да се оглеждате за хитри съвети, ето 10 изпитани.

1. Пътувайте с ръчен багаж

Повечето нискобюджетни линии имат допълнителна такса за чекиран багаж, която понякога може да е по-висока и от цената на билета. Затова опаковайте по-малък куфар и го носете със себе си, за да спестите.

Проверете дали авиолинията, с която летите, не изисква предварително да разпечатате бордната си карта, защото може да ви таксува и за това, ако го направите на летището.

2. Направете си кредитна карта за пътуване

Това е не някакво откритие, но работи. Извадете си кредитна карта, която можете да използвате за почти всичко и която няма да ви таксуват за транзакции в чужбина и в различна от вашата валута.

3. Не обменяйте пари на летището

Смяната на пари в брой може да ви коства големи комисионни, затова просто си изтеглете пари от банкомат. Използвайте такива, които са в банка или в хотел, за да си спестите неприятни ситуации.

4. Хостелите може да не са толкова евтини

Не мислете, че само защото пътувате с нисък бюджет, трябва да отседнете в хостел. Ако пътувате с друг, в действителност може да ви е по-евтино да потърсите през Airbnb стая за гости или нискобюджетен хотел със закуска.

Ако все пак държите да сте в хостел, погледнете какво включва цената - не всички хостели предлагат безплатна закуска, кърпи, душове или шкафчета за ценностите.

5. Купете билети предварително

Някои музеи, галерии, замъци и катедрали имат такси за вход. Често можете да спестите малко пари, като просто закупите билетите си онлайн предварително. Освен това може да си спестите чакането.

6. Или планирайте безплатни посещения

Ако можете да планирате правилно, може да успеете да разгледате и атракции, без да плащате стотинка.

Например Лувърът в Париж е свободен за всеки под 26-годишна възраст с валиден документ за самоличност след 18:00 часа в петък и е безплатен за всички посетители в Деня на Бастилията (14 юли), както и в първата неделя на всеки месец между октомври и март.

Единственият недостатък е, че тогава навалицата е голяма.

7. Изтеглете офлайн карти

Ако непрекъснато разчитате на Google Maps в ежедневието си, може да не е добра идея да обикаляте с хартиена карта. За щастие, можете да изтеглите офлайн карти, които ще показват местонахождението ви в реално време.

8. Ходете

Красотата на Европа може да се види лесно и разхождайки се. Ако отседнете в центъра на град, като Лондон, Париж или Брюксел, няма да се налага да давате и стотинка за транспорт, за да разгледате забележителностите.

Освен това така ще усетите духа на града – ще чуете шумовете, ще усетите аромата на улична храна и ще наблюдавате хората.

9. Инвестирайте в туристически карти

Ако все пак искате да разгледате околностите или извън града, помислете за карта, която ще ви даде възможност да пътувате с влак или автобус до  определени зони. Така например с карта за градския транспорт за трите зони в Берлин можете да пътувате и до съседни градове, като Потсдам. 

10. Яжте, където се хранят местните

Помислете за Рим. Помислете за всички прекрасни паметници, статуи, катедрали и музеи за изкуство, които ще посетите. Представете си вкусната италианска храна!

Може да е изкушаващо да отидете в ресторант или кафе точно до съседната атракция, особено ако сте гладни, но ще разберете, че храната на тези места е по-скъпа и по-малко вкусна. Разходете се на няколко пресечки или поискайте съвети от местните жители. Така със сигурност ще намерите по-ниски цени.