Нормандия е един от най-живописните региони на Франция. Архитектурата е от средните векове, а природата е от най-вълнуващите. Кухнята е изумителна. С всяка следваща година тази земя става все по-привлекателна за пътешествениците.

Днес ще поговорим за 15 причини, поради които е добра идея да се отклоните на 130 км от Париж, за да видите с очите си:

1. Поразителната красота на скалите в Етрета – това е визитната картичка за почивка в Нормандия. Те изглеждат фантастически – алабастрово бели гиганти с гъсто покритие от зеленина, причудливи арки и скали-игли.

2. Абатството Мон-Сен-Мишел – наричано още „осмото чудо на света“. Целият град е с кули в романтичен стил.

3. Старинния град Руану, столицата на Нормандия. Неговите улици са проводник на Средновековието. Къщите са дървени и каменни.

4. Крайбрежния град Онфлера – в този град ще се насладите на райска тишина. Плясъкът на вълните успокоява. Задължително се разходете и се почерпете с домашно приготвен сладолед, карамел и калвадос.

5. За да опитате от морските дарове. Смята се, че именно в Нормандия може да се опитат най-вкусните и най-едрите стриди. Има няколко вида, но задължително обърнете внимание на Фин де клер, Белон и Блек нуар.

6. За да пробвате нормандския сайдер. Без да го опитате, все едно не сте били в Нормандия. Става дума за нискоалкохолна напитка със златист цвят. Прави се от ябълки и круши.


7. За да разгледате готическия Руански храм. Той е най-високият във Франция – 151 метра. Освен това е един от най-старите – на почти 900 години.

8. За да се попечете на златистите плажове на Довил. Това място често се посещава от аристократи и кинозвезди. Очаквайте по-високи цени, но отлично обслужване.

9. За да се насладите на живописните брегове на Ла Манша. Най-известният в света пролив ще пробуди интереса ви да продължите да пътешествате из Франция.

10.  За да се докоснете до историята в музея на Жана Дарк в Руан. Може да се качите в кулата, където тя е била заточена.

11. С очите си да видите имота на художника Клод Моне в Живерни и неговата удивителна градина между къщата и реката.

12. За да се поразходите из руините на крепостта Сhateau Gaillard, построена от Ричард Лъвското сърце.

13. За да се насладите на вкусните храни. Пробвайте задължително четири сирена – Камамбер, Ливаро, Нефшател и Пон Левек.14. За да се пренесете в миналото, посещавайки фермата-музей Котантен в град Сент Мер Енглиз. От 18 в. тя принадлежи на потомствени фермери и до ден-днешен е съхранила атмосферата на онази епоха.

15. За да се отпуснете по време на спа с таласотерапия в балнеологичните курорти по бреговете на Ла Манша.

Можем да продължим този списък още дълго време, но засега тези причини са достатъчни, за да планирате следващото си приключение.

Източник: Profit.bg.