Месец май е характерен с кратки захлаждания, от които в планините, на надморска височина до около 1 000 м, а понякога и по-ниско, вали сняг. Това каза синоптикът Анастасия Стойчева от НИМХ в предаването „Добър ден България“ на Радио „Фокус“.

През следващите дни в по-голямата част на страната ще са между 20 и 25 градуса.

„През следващите дни ще има развитие на купеста облачност, по която ще има валежи и гръмотевици. По-специално в четвъртък-петък за Гергьовден.

В събота на по-малко места. Но такива краткотрайни валежи няма да липсват до края на седмицата, изключвайки неделя и понеделник и началото на следващата седмица, когато за кратко ще е малко по-устойчиво и валежите са по-малко вероятни“.

Температурите през повечето дни ще са между 20 и 25. Сутрешните температури все ще са ниски“, предупреди Стойчева

„Месецът можем да го разделим на две. Първата му половина ще останем в циркулация, която ще поддържа температурите около и под нормите, и ще има чести валежи с краткотраен характер в повечето случаи. А втората половина от месеца температурите ще са около и над нормите.

Tака че по-топлата част от месеца предстои. Най-високите температури, които очакваме, ще са между 27 и 32 градуса, допълни синоптикът.

През третото десетдневие на месеца тенденцията е да са по-високи температурите, но няма да липсват следобедни краткотрайни валежи, каза още Анастасия Стойчева.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.