Екзотичните дестинации са хит в предпочитанията на българите по време на пандемията. Причината са директните чартъри и предлаганите безплатни PCR-и в пакетите. Така Египет води категорично класацията в избора ни за пътуване, особено през зимата, а след него се нареждат Занзибар и Южна Америка. Това обясни директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, цитиран от "Монитор".

„Египет е категорично №1 като избор на дестинация. Българите  обичат Червено море. Вече имаме и много оферти за Занзибар. Просто всичко се корени в желанието на българина да пътува”, коментира Драганов.

Другата причина според него е, че вече заявките за екскурзия е свързана с гаранция, че парите ще бъдат върнати при условие, че пътуването няма да се състои. Предлагат се и безплатни тестове за коронавирус. Някои от пакетите пък са били намалени и цените са изключително изгодни.

„Особено за Египет, имаше един Черен петък, в който офертите бяха намалени с 30% спрямо цените в предходен период”, обясни още Драганов. За българите примамливи се оказват и дестинациите, в които вече има осигурен директен чартър. Друг такъв пример са Малдивите, в които почиващите от Летище „София” кацат директно в Мале.

„Занзибар е нова и интересна дестинация, не толкова често посещавана. Освен нея се отвори и Йордания, както и Египет. Търсени са и Малдивите. Съчетанието на липсата на PCR с топло море, е водещо при избора за почивка”, казва и климатологът проф. Георги Рачев, който е и зам. председател на Асоциацията на туристическите агенции. Той уточни, че на традиционните пазари вече се променя начинът на мислене.