Историческият Червен площад привлича туристи от цял свят. Обикновено забележителността е пълна с посетители, които правят снимки. Ако застанете с гръб към червената сграда на Историческия музей, отдясно ще видите стените на Кремъл и неговите кули с огромни рубинени звезди, издигащи се величествено над Мавзолея на Ленин, точно пред калейдоскопичните куполи на катедралата „Св. Василий Блажени“.
Отляво пък е ГУМ-ът, един от най-старите и най-красиви търговски центрове в Русия.
 

През 2000-те години тук се провеждат много събития. Московчани и гостите на града се наслаждават на военни паради на Червения площад, цветни килими, покриващи износените от времето павета, както и футболни, лекоатлетически, кънкьорски и рали състезания. / Американският президент Барак Обама вечеря със семейството си на покрива на хотел Ritz Carlton с гледка към Червения площад и Историческия музей. 7 юли 2009 година.
 

Образът на Пол Макартни се прожектира върху гигантски екран по време на негов концерт на Червения площад в Москва на 24 май 2003 година. На Червения площад пред публика са излизали световноизвестни звезди като „Скорпиънс“ (The Scorpions), „Линкин Парк“ (Linkin Park), „Ред Хот Чили Пепърс“ (Red Hot Chili Peppers), Пласидо Доминго (Placido Domingo) и руската рок банда „Машина на времето”(Машина Времени).
 

Облечени с униформи от Втората световна война руски войници участват във военен парад на Червения площад в Москва на 7 ноември 2012 година. На този ден Русия отбелязва 71-ата годишнина от легендарния парад през 1941 г., когато войниците от Червената армия маршируват от Червения площад направо към фронта, докато нацистките войски са само на километри от Москва.
 

Хора с червени комунистически знамена чакат на опашка, за да поднесат цветя в Мавзолея на Ленин. Събитието по случай 91-ата годишнина от смъртта на Ленин е организирано от Комунистическата партия на Руската федерация. 21 януари 2015 година.
 

Руски деца играят футбол на изкуствен терен на Червения площад по време на Празника на Шампионската лига. 17 май 2008 година.
 

Работници между Спаската кула и сградата на Сената в московския Кремъл.
  

Туристи и посетители минават край двуетажен куфар на „Луи Вюитон“ (Louis Vuitton), издигнат на Червения площад на 27 ноември 2013 година. Куфарът с височина над 9 м и ширина повече от 30 м скоро бе премахнат от Червения площад, след като обществото реагира негативно на появата му.
 

Москва се готви да посрещне Фестивала на цветята на Червения площад на 19 юли 2013 година.
 

Уличен метач минава край катедралата „Св. Василий Блажени“ на Червения площад. 15 януари 2016 година.

Източник: Руски дневник