Експерти са проверили около ¼ от охраняемите морски плажове (37 охраняеми и 1 неохраняем морски плажа). Установени са незначителни нарушения. Към настоящия момент по Черноморието тече усилена подготовка за летния сезон, съобщават от Министерството на туризма (МТ).

27 от проверените морски плажове са напълно изрядни и очакват своите посетители, а 6 са все още в процес на подготовка, като причината е лошото време в началото на сезона и епидемичната обстановка в страната. През последните дни на голяма част плажове вече поставят и плажни принадлежности. Само на един плаж в Ахелой не е започнала подготовката за летния сезон.

Проверките продължават и експертите на МТ ще проверяват през целия летен сезон морските плажове.

По отношение на цените на плажни принадлежности:

От общо 133 морски плажа:

• Безплатните общо са 13 бр.;

• С цени от 1 до 5 лв. с ДДС са 52 бр.;

• Без намаление към настоящия момент са 42 бр.;

• Морски плажове без чадъри и шезлонги - "Рибарски", "Батовски" и "Созопол - запад част 2" - общо 3 бр.;

• На 23 морски плажа се уточняват параметрите на потенциалните споразумения.

На 7 морски плажа, възложени на концесия, чадъри и шезлонги ще са безплатни за летен сезон 2021 г. от общо 87 действащи концесионни договора, а именно: "Ривиера", "Буните 2", "Обзор Мотела", "Бургас-север", "Бургас-централен", "Приморско-централен" и "Къмпинг Нестинарка".

На 37 морски плажа, възложени на концесияединичната цена на чадър и шезлонг ще е в диапазона от 1 лев с ДДС до 6 лв. с ДДС. Концесионерите на 29 морски плажа до момента не са заявили желание да се възползват от предложението за намалени цени на чадър и шезлонг. Към настоящия момент са подготвени 39 споразумения с концесионери, другите са в процес на подготовка.

На 6 морски плажа, отдадени под наем, чадъри и шезлонги ще са безплатни за летен сезон 2021 г., а именно: Шкорпиловци-юг, "Ахелой"; "Атанасовска коса", ч 1; "Попски плаж -север 5"; "Царево Централен" и Устие на р. Велека.

Наемателите на 21 морски плажа от общо 43 морски плажа, отдадени под наем, са отправили уведомления до министъра на туризма за намерението си да намалят цените на чадър и шезлонг за летен сезон 2021 г. Уведомленията се разглеждат и процедират, като някои от тях подлежат на връщане за некоректно подадени данни.

Наемателите на 13 морски плажа до момента не са заявили желание да се възползват от предложението за намалени цени на чадър и шезлонг. На 15 морски плажа, от заявилите наематели, единичната цена на чадър и шезлонг ще е в диапазона от 1 лев с ДДС до 5 лв. с ДДС. На 2 морски плажа е установено, че не се предоставят изобщо чадъри и шезлонги и съответно предложението за намаление е неприложимо.