Летният туристическият сезон стратира официално, но голяма част от местата за настаняване все още не работят. За да компенсират отлива на гости от чужбина, хотелиери ще се опитат да привлекат българите с примамливи оферти за безплатни нощувки и различни атракции. 

По думите на зам.-председателя на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Веселин Налбантов България е попаднала „в окото на геополитическата буря", пише Монитор.


В причина за това се превръщат заповедите за спиране на самолетите от Руската федерация и решението на турския президент  да се предоставят минимални цени за почивка на украинците. Ние сме обречени, защото проспахме времето.", категоричен бе той.

Според хотелири анулирането на резервации за ваканции у нас се дължи основно на изискването за PCR тест, което значително оскъпява пътуването. Затова от бранша търсят варианти  да запълват базите си с български гости най-рано след средата на месец юни, предава Нова телевизия.

„Българите винаги са добре дошли при нас. Както миналата година, и тази ще постараем да им дадем по-добри условия, дори по-добри и от тези на чужденците”, подчерта Налбантов.

Обмислят варианта да предлагат почивка за седем дни на цената на пет,

а също и допълнителни атракции. В повечето пакети са включени още безплатен чадър и шезлонг на плажа.

  • Къмпинг "Градина"

Безплатни ще са част от атракциите на къмпинг „ Градина”. Всеки гост, наел бунгало, ще може да се възползва от редица бонуси.

„За гостите на бунгалата предлагаме безплатни чадъри и шезлонги, които са разположени пред всеки сектор с бунгала.

Също така, имаме водни забавления - волейбол, плажен волейбол, плажен фитнес на пясъка и детска площадка”, обясни Елена Пинелова от къмпинг „Градина” в Черноморец, като допълни, че всяко от бунгалата предлага напълно оборудвана кухня, барбекю, спалня за от двама до шест човека. Цените пък варират спрямо сезона - докато през миналия май са били по 30 лв на човек, през силния сезон са достигали до 80 лв. 

  • Приморско

В хотел в Приморско очакват първите си гости към края на месец май. Мястото за настаняване се намира само на метри от морския бряг, а собствениците са подготвили различни пакети, за да задоволят интереса на всички, решили да почиват при тях.

„Имаме пакети за по-дълъг престой и такива за по няколко дни. Цените варират и в ниските, и във високите сезони от 40 до 70 лева на човек, с включена закуска”, каза собственикът и управител на хотела Пламена Иванова.

Като допълнителни бонуси са ползването на чадър и шезлонг край басейна, осигурени са безплатен интернет и паркомясто. Задължителни остават противоепидемичните мерки като маска и ръкавици. 

  • Поморие

Браншът в черноморското градче е обединен около посрещането на българи, които ще изберат да изкарат лятната си ваканция при тях.

„Нашето Черноморие е много по-добро и нашите плажове са много по-добри от гръцките. Най-малкото, което е - няма го това висене по границите. Палят си колата, пристигат за няколко часа в Поморие, настаняват се и веднага са на плажа.

Заведенията са отворени, обслужването вече е на ниво. Всеки си е направил своите разчети и сметки от миналата година, че наистина трябва, освен всичко друго, да повишим и качеството на обслужване”, коментира кметът на Поморие Иван Алексиев.

  • плаж Корал

Къмпингуващите сами ще се грижат за своята ваканция. През тази година избралите екоплаж „Корал” ще могат да разполагат палатки, кемпери и каравани,  без да искат разрешение от главния архитект на Община Царево.

Това стана възможно, след като любителите на природосъобразния начин на плажуване осъдиха общината.  След четири години дела съдът постанови, че текстовете на общинската наредба са нищожни и всички къмпингари, които са били глобени през последните две лета, трябва да бъдат обезщетени.

Въпреки че подготовката на сезона, който вече започна, тече с пълна сила, хотелиери и ресторантьори очакват назначаването на министър на туризма.