Нулев интерес и записвания за летни почивки в България е отчетен по време на Международното туристическо изложение MITT 21, което се проведе от 16 до 18 март в Москва.

Това не вещае руски туристи в България през предстоящия летен сезон, казва за TravelNews Станислав Пеев, управител на „Стенли травел“. Той участвал онлайн в събитието.

Според него, презентациите са били насочени основно към вътрешния туризъм с цел руснаците да не пътуват много в чужбина. Най-големият интерес е към преките ни конкуренти - Гърция, гръцките острови, Крит, Кипър и Турция, допълва Пеев.

Той смята, че докато не си решим вътрешните проблеми с липсата на ваксини и поставянето им на персола по Черноморието, няма да има руски туристи, а вероятно и никакви западни. Тези сигнали и притеснения ги има и сред руските туроператори, и власти, коментира той. В допълнение, буди страх липсата на места в КОВИД отделенията на болниците.

На друго мнение е Галин Георгиев, управител на туроператора „Солвекс“ и зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА). Според него борсата е много успешна и е преминала при засилен интерес от руските клиенти, но фактически резервации няма, защото липсва политическо решение за отварянето на границите между двете страни.

Компанията "Солвекс" е сред най-големите, които водят руснаци у нас. Според Георгиев ще започнат да идват единствено собствениците на имоти по морето.

Те вероятно няма да бъдат спирани от руските власти. Това обаче ще си проличи от първите полети на руската авиокомпания S7, която започва да оперира до Бургас от 28 март. От това дали самолетите ще бъдат пълни, ще си проличи дали и собствениците на имоти въобще ще идват този сезон, подчерта Георгиев.

От юни се очаква „Аерофлот“ да започне да осъществява полети до Варна и Бургас.

Притокът на руснаци към България намалява прогресивно през последните години. През 2017 година у нас са пристигнали 557 000 човека, а през 2019 – с над 100 000по-малко.

Причините за отлива са комплексни – политически, обезценяването на рублата и визите, които трябва да вадят за България. В допълнение Владимир Путин ограничи пътуванията на руснаците към ЕС и ги принуди да почиват в Сочи.