Държавите, въвели извънредно положение заради COVID-19 се увеличават, но Турция не бърза да прибягва до подобни радикални мерки. Вместо това министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа призова гражданите „да въведат сами за себе си извънредно положение, да вземат всички възможни предпазни мерки“, и да останат по домовете си за 2-3 седмици, съобщава БГНЕС. 

Очакваше се пикът на заболяването в Турция да бъде достигнат в началото на април. Съдейки по данните на Министерството на здравеопазването, в страната няма рязък скок на заболелите и починалите от коронавирус. Означава ли това, че турските власти са успели да овладеят ситуацията и в бъдеще положението ще започне да се подобрява?

Доктор Месуът Йълмаз – специалист по инфекциозни заболявания и клинична микробиология от университетската болница „Медипол“ прогнозира, че през май броят на заразените в Турция ще започне да намалява. Според него пикът на заболяването ще бъде достигнат в края на април, а през май кривата ще започне да се спуска надолу.

„Въпросът е, с какво количество пациенти ще достигнем този пик“, казва Йълмаз в интервю за Анадолската агенция. Той е на мнение, че по брой на заболели и смъртни случаи „периодът на спад на пандемията ще прилича на периода от преди кризата“.

Турските политици, включително президентът Реджеп Тайип Ердоган постоянно твърдят, че страната е била сред първите, които са реагирали своевременно на разпространението на коронавируса в световен мащаб. Наистина Турция е една от първите, преустановили въздушните съобщения с редица китайски градове, а после и с останалия свят. През март бяха организирани 34 полета, които да докарат останалите в чужбина турски граждани в родината им.

Бяха въведени и поетапни ограничения по отношение излизането навън за хора от различни възрастови групи. Най-напред забраната засегна лицата над 65-годишна възраст, след което ги последваха тези под 20 години.

В началото на април Ердоган отново направи обръщение към нацията и обяви забрана за пътуване от и до 30 населени места и провинция Зонгулдак, в които били „широко разпространение белодробните заболявания“. Той разпореди задължително да се носят маски на местата, където се събират много хора, включително в супермаркетите, по пазарите и на работните места.
 Държавният глава забрани защитните маски да бъдат продавани. В момента всеки гражданин на Турция веднъж седмично може да поръча 5 безплатни маски на създаден за целта държавен интернет портал, които биват доставени на адреса в рамките на няколко дни.
Като недообмислена мярка се оценява въвеждането на 48-часов полицейски час в 31 провинции в страната, включително Анкара, Истанбул и Анталия. Това за малко не „взе главата“ на министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу.

Късно вечерта на 10 април Министерството на вътрешните работи обяви въвеждането на полицейски час. Това предизвика скупчване на хора пред магазините, които били принудени да се снабдят с необходимите им хранителни продукти след обявяването на полицейски час. Записи с тълпите бяха разпространени в социалните мрежи. Решението беше разкритикувано от основната опозиционна Народнорепубликанска партия.
На 12 април вечерта Сойлу обяви в Туитър, че подава оставка и помоли за извинение ръководството на страната и гражданите на Турция. Президентът не прие оставката му, като подчерта, че Сойлу „е заслужил признателността на турската нация за успешната си работа“.

Правителството на страната отчете допуснатата грешка, след което на 13 април Ердоган лично обяви, че по време на предстоящите почивни дни ще бъде въведен 48-часова забрана за излизане. Подобни мерки ще бъдат приемани за всички предстоящи почивни дни, докато необходимостта от това не отпадне.

Безусловен локомотив на турската икономика е строителният сектор, но туризмът също дава съществен принос за формирането на БВП на страната.

Министърът на културата и туризма Мехмет Ерсой отправи на 11 март препоръка към хотелиерите да отложат началото на туристическия сезон от края на март за края на април. Този съвет беше обявен като една от мерките за противодействие на разпространението на коронавируса. В началото на април, обаче, Ерсой вече не изключваше началото на тазгодишния туристически сезон да бъде отложено за края на май.
Представителите на туристическия бранш приемат изявленията на министъра единствено като препоръка.

Според Неджип Боз от Федерацията на хотелиерите в Турция, сезонните хотели в Анталия отварят през март, за да успеят да се подготвят за сезона, но сега клиентите там са малко. Най-натоварените по брой туристи са месеците от май до октомври, поради което не се очакват съществени промени в приема на туристи, подчерта той.

Ако началото на туристическия сезон бъде отложено за май, това ще позволи по-равномерен контрол върху болестта, смята Боз. Необходимо е да бъдат създадени такива условия, че желаещите да посетят Турция туристи да се чувстват в безопасност не само в самолета, но и по време на почивката си.
В момента е трудно да се прогнозира, кога ще бъде началото на туристическия сезон, но експертите прогнозират, че туристическия сектор го очакват кардинални промени след епидемията от коронавирус. В хотелите вече няма да има маси с по 15 места – ще останат само такива за 6 човека. На плажа ще бъдат спазвани правила за социално дистанциране, а всичко това ще доведе и до ръст на цените, смята секретарят на Асоциацията на туроператорите Джем Полатоглу.