Розана Лорънс не е карала автомобил, откакто е взела шофьорска книжка преди три години и е забравила доста от важните за това неща. Затова вероятно едва ли най-разумната идея е била да „опресни“ знанията си, участвайки в „Рали Монголия“ от Чехия през 21 държави чак до най-отдалечената част на Сибир – на 24 000 км разстояние.

Това е пътуване, отвело 25-годишната Розана и двама нейни приятели покрай афганистанската граница, във военна зона, до паркинг, където си сготвили паста до монголец, който в същото време плачел в колата си, а също обядвали заедно с двама иранци, въоръжени с АК-47.
Отборът – Розана и приятелите ѝ англичани Майлс Патисън Апълтън на 24 и Дейвид Ериксен, на 26, който е наполовина датчанин, започнали епичната си одисея в петък, 13 юли, от Лондон. Всички се редували да карат, а Розана, която е помощник начален учител, в началото изпитвала известни затруднения с лоста и педалите. Колата, която ги отвела толкова далеч, е 13-годишно Фолксваген Поло (1,2 литра), струващо 700 паунда. Купили го заедно за пътуването и го нарекли Дора, съобщава „Дейли Мейл“.

Началната точка на ралито в миналото е била съветска военна база – в горите край Прага.

Как продължава пътуването от там та чак до Сибир - вижте на pochivka.blitz.bg!