Осем съвета за бюджет за пътуване от човек, който е бил във всяка страна по света. Дори да ни се струва, че дадена дестинация в чужбина е непосилна за джоба ни, това не трябва да ни отказва да я посетим. Хенрик Джепенсен сподели своя опит пред Independent. През април той беше обявен за най-младият човек, пропътувал 196 страни.

Ето и неговите съвети как да направим пътуването си по-евтино, за да ни стигне бюджетът:

1.Използвайте споделяне на дома:

Този вид туризъм става все по-популярен. Каква е идеята – различни хора, които обичат да пътуват по света, предоставят дома си и на други като тях. В замяна когато заминат, те също ще бъдат приютени. Хенрих обаче препоръчва преди да се „хвърлим“ към тази стъпка и си изберем къде да нощуваме, да проверим дали има обратна връзка от други, нощували на същия адрес преди това:

„Не избирайте места с никакви отзиви“, категоричен е авантюристът.

Друга алтернатива е Airbnb. Платформата също предоставя различни варианти за нощуване, но без да се налага да делите помещението с друг. Заплаща се, а цените варират според изискванията на туриста.

2. Нискотарифни авиокомпании

„Следете и резервирайте много билети, когато нискотарифните авиокомпании пускат промоции“, обяснява Хенрих. Идеята е, че дори да нямаме конкретна идея, самите авиокомпании може да ни подскажат къде не сме били и можем да пътуваме почти безплатно.

3. Нискотарифни автобуси

Както при самолетите, така и при автобусите има различни класи в много страни, разказва Хенрих. Ако имате скромен бюджет, може да се възползвате от по-малко луксозните, които все пак ще ви закарат до избраната дестинация. Самият той споделя, че след като проучил установил, че в САЩ например „можете да получите билети между големите американски градове само за 1 долар“.

4. Пътувайте само с ръчен багаж

Допълнителният багаж увеличава многократно цената на самолетния билет, припомня пътешественикът. По тази причина според него е най-добре да се пътува само с ръчен багаж. И дава още един съвет – тръгнете с по-малко дрехи, а когато се измърсят, „ги изперете в хотела“.

5. Имате чудесна идея, направете блог

Този съвет е предимно за хора, които наистина са превърнали пътуването по света в страст. Самият той разказва, че ако се направи такъв блог, а той започне да се чете, различни компании, сред които авиокомпании, сами ще потърсят партньорство.

Самият той не пропуска да сподели любопитни снимки на страницата си в "Туитър", както и да дава полезна информация около пътуванията:

6. Избягвайте ресторанти

Луксозните и модерни ресторанти с изискани ястия са нещо атрактивно, но не се препоръчват за хора с малък бюджет. Хенрих коментира, че купуване на храна от супермаркет не е толкова лоша идея, а на много места менюто може да излезе за по-малко от долар.

7. Следете промоциите в социалните мрежи

Идеята на този съвет е, че все повече туристически компании, както и такива, които предлагат самолетни билети, рекламират най-добрите си оферти именно в социалните мрежи.

8. Ползвайте автостоп

Тази идея е добра, но трябва да се внимава, уточнява още Хенрих. Той е категоричен, че пътуването на първо място трябва да е безопасно. Спазвайки собствените си правила, Хенрик разказва, че е пътувал успешно на автостоп в поне 1000 коли по целия свят.