Около 300 км от столицата. Това е една от най-кратките дестинации, ако искаме да отидем бързо до морето и да сме зад граница. В съседна Гърция сезонът постепенно набира сериозна скорост, а юнските потопи вече дават път на по-стабилното лятно време, пише "Стандарт".

Около Кавала - едно от любимите места на нашенци

Великолепно море, съчетано с красив планински релеф. Безкрайни и чудесни плажове, кристална и спокойна вода. Нищо ново, но всеки път се преоткрива. Заедно с тръпката и енергията, с която захранва подобна гледка

В делнични дни на границата на Кулата е спокойно и е за предпочитане за пътуване. Разстоянието се взима за около 4 часа и половина, в зависимост от дестинацията. Не само Кавала и остров Тасос, а и преди тях има великолепни курортчета, вече станали любими на много българи.

Неа Перамос и Неа Ираклица

Неа Перамос или Кале чифлик е село в Гърция, област Източна Македония и Тракия с 2468 жители. Селото е разположено на брега на Бяло море, на западния бряг на Кавалския залив. Попада в Гърция след Междусъюзническата война в 1913 година.

През 20-те години в селото са заселени гърци бежанци. В 1928 година Кале чифлик е изцяло бежанско с 216 семейства с 886 души.

Намира се на 18 км от Кавала. Плажната ивица е дълга и тясна, водата е кристално чиста.Част от нея е заето от шезлонгите нва заведения, където се иска консумация. Има и доста други малки плажчета, където спокойствието и гледката са невероятни.

Неа Ираклица почти се слива с Неа Перамос. Неа Ираклица морско селище, разположено на 13 километра западно от град Кавала, на надморска височина от 15 метра. Известно е с живописното си пристанище и плажа си, който е смятан сред най-добрите в района на Кавала.

Селото е основано от бежанци от Източна Тракия в 1924 година.Една от основните забележителности в Неа Ираклица е църквата „Света Богородица Фанеромени“.

Тези две дестинации са на 130 км от КПП Кулата през Серес и на 100 км от КПП Илинден през Драма. От КПП Маказа са 139 км, през магистралата Егнатия и Кавала. 

В прекрасните таверни няма плачещи ресторантьори

В селцата в този район таверните са разположени почти на плажа, някои маси стигат и почти във водата. Има някои шокиращи факти, но в положителна посока. Шок номер едно - цените почти не са мръднали от последните две-три години. Порциите както винаги са огромни, а истерията от инфлацията поне тук я няма.

Цените почти не са мръднали

Порция тиквички е 3,50 евро. Количеството е такова, че у нас за него ще ви вземат два пъти повече пари! Същото е и к гръцката салата, тзадзикито и пържените картофи, които са около 3 евро. Шишенце узо от 200 грама е около 7 евро - отново по-евтино от много заведения у нас.

Порция бифтек с гарнитура също е 7 евро, както и калмарите. Бирата е около 2-2,50 евро. За 35 евро двама души спокойно могат да хапнат и да пийнат и да си тръгнат сити. В Неа Перамос, например, в някои таверни сервитьорите пресичат централната улица, за да носят поръчките. Хвърчат като стрели, усмивката не слиза от лицето, няма да се изнервите да чакате дори и при пълно заведение. Собствениците често обикалят около масите, разговарят с клиентите и се грижат за настроението им. 

Тук се работи и няма плачещи ресторантьори по телевизията. Затова колко тежък е станал животът, как не се издържало и как трябва да се вдигат цените. Проблемът си остава същият - родният ресторантьорски бизнес няма нищо общо със здравата гръцка семейна традиция.

Психологията на БГ бизнесмена е да ти намалява порциите и да ти вдига цените. И това е отдавна - преди Ковид, войната в Украйна и супер мега световната инфлация. Наскоро един икономист каза, че у нас поне 8 процента от инфлацията са субективни. Даже човекът е бил дипломатичен.

Такава е социално-психологическата структура на немалка част от родния ресторантьорски бизнес. За съжаление, тя не се променя много през годините.   

50 евро за студио с всички екстри

През юни и септември цената на апартаменти тип студио е 50 евро на вечер. Освен голямата тераса, някои са и с по две спални. Има всички удобства, за да си прекарате почивката и по този начин. Разлика в цените в сравнение с у нас вече има, ако пазарувате в гастронома. Около 50 процента. Но при средна пенсия в Гърция от 800 евро и нагоре, да не говорим за заплатите. Бензинът е средно около 2,40 евро за А-95, така, че трябва да се зарежда у нас.

Митологизираната скъпотия "зад Кулата" вече е в миналото

Налага се отново извод. Цените в Северна Гърция и тези в най-големите градове у нас са много близки. Както и тези по родното Черноморие. Дори в много от заведенията и хотелите у нас в този бранш е по-скъпо. Това са фактите - независимо на кого му харесва или не. Сравненията са необходими за новия летен сезон, който вече започна.

И у нас морето и плажовете са прекрасни. Но това не може да се каже за всички, които ги стопанисват. Това е историческият проблем. За който със сигурност и този сезон няма да намерим пълно решение.