Известният коктейл „Кисел пръст“ е една безумна традиция на хотел „Даунтаун“ в град Доусън, Канада, която се практикува и до днес. Питието представлява алкохолен шот, в който е потопен изсушен човешки пръст на крак.

Днес това „удоволствие“ не струва скъпо -

само 3,40 канадски долара. Има едно условие - при пиене пръстът трябва да се докосва с устни.

Това е и причината оригиналният пръст да се „изгуби”, когато жаден миньор го глътва заедно с питието си. През годините на няколко пъти е намиран заместник, пише Си Би Си, цитиран от vesti.bg.

През 2013 г. без да иска клиент гълта пръста и плаща глоба от 500 долара за това. Поредният случай подсеща персонала да направи наказанието по-сурово и глобата вече е 2500 долара. Преди около месец инцидентът се повтаря и пръстът отново е глътнат.

Нови пръсти се търсят с обявяване на конкурс

Тази година печели канадкада Кели Грийн, която срещу дарението на големия си пръст на крака получава безплатна екскурзия за седмица. 

Кели обяснява решението си така: „Той няма да ми трябва повече, а внуците ми ще имат интересна история за разказване“.

По последни данни на NPR 71 468 души са опитали странното питие, а, който се осмели, си тръгва със специален сертификат от хотела.

 



Смята се, че манията по екзотичния коктейл започва през 1973 г.,

когато местен канадец от Юкон – капитан Дик Стивънсън, открива запазен пръст в изоставена кабина, за който се предполагало, че принадлежал на известния контрабандист от 20-те години Луи Линкън.

Според местната легенда пръстът на Линкън е отрязан с брадва от собствения му брат, който докато се криел от полицията оставил пръста в алкохол в хамбар, за да го запази.

Когато капитан Дик се натъква на интересното откритие, основава специален клуб за пиене, чиито членове се посвещават в групата само ако са изпили питие с пръста в него.

Изборът на вид алкохол бил без значение,

след като все пак става въпрос за пиене на „коктейл“ с изсушен човешки пръст. Въпреки това повечето мъже избирали да изпиват своята посвещаваща напитка с юконски Джак – специален канадски ликьор от региона, който съдържа уиски и мед.

В специална стая капитанът пускал пръста в чашата с алкохол и коктейлът бил готов за консумиране. Имало само едно правило - „можеш да го пиеш бързо, може да го пиеш бавно, но устата ти трябва да докосне пръста славно“.

А вие бихте ли опитали това екзотично питие?