Преди време разобличихме една заблуда, в която всички живеем. Показахме кои са шест от храните, които всички мислим, че са полезни, а те ни тровят. След това ви предупредихме за други девет храни, за които трябва да внимаваме. Днес ще продължим с нова порция разкрития.

Има храни и подправки , които консумираме редовно, а дори не подозираме, че някои от тях са наистина опасни за нашето здраве. Ето няколко такива и се замислете сериозно, когато следващия път погледнете към някоя от тях. 

Гъби  
Гъбите са изключително вкусни и полезни като самостоятелно ястие (например с масло и подправки) или като гарнитура. Консумираме ги заради хранителната им стойност, която е сходна с тази на месото, а и най-вече заради вкуса. Лошата новина е, че у нас се срещат едни от най-отровните гъби в света – бялата и зелената мухоморка. А и знаем, че абсолютно всяка ядлива гъба има отровен двойник и понякога дори познавачи не могат да различат коя коя е. Освен от отровни гъби човекът може да пострада и от ядливите видове, ако са престояли дълго време.

И това е интересно - 7 комбинации за възстановяване на киселинно-алкалния баланс - още по темата четете на най-добрия здравен сайт zdrave.to

Бадеми  
Идеални са като ядки към някой коктейл в петък вечер, нали? В много страни продажбата на сурови горчиви бадеми е забранена, защото те съдържат цианид. Отровата обаче се унищожава след топлинна преработка, така че сериозно препоръчваме да ги консумирате печени.

Бразилски орех  
Изключително са вкусни, но ги смятат за най-радиоактивната храна. Самото растение буквално изсмуква радиацията от земята. Диетолозите съветват да не се консумират повече от 200 грама седмично, иначе може да повлияе негативно на храносмилателния тракт.

Банан  
Всъщност малко хора знаят, че и бананите са радиоактивни. За да се разболеем от лъчева болест обаче, трябва да изядем повече от пет милиона банана, което надали се случва на хора, които не се хранят практически само с банани.

Индийско орехче  
Няма нищо лошо да използваме малки дози от него като подправка. В големи дози обаче то има въздействие като на силен халюциноген. И това не е всичко - може да предизвика смърт, ако екстракт от него се инжектира венозно. В миналото е използвано за предизвикване на аборти. Така че имайте предвид дали бихте го консумирали дори в малки количества, ако сте бременни.