Близо 2500 британски туристи на фалиралият туроператор "Томас Кук" почиват в момента в най-големия ни морски курорт Слънчев бряг. По груби сметки най-старата туристическа компания в света дължи между 20 и 30 млн. евро само на хотелиерите в Слънчев бряг, които ги изхранват и приютяват гратис, пише "Монитор".

Вчера със специални полети, осигурени от британското правителство, от летище Бургас бяха извозени 360 почиващи у нас. Още толкова трябва да отпътуват днес от морския аеропорт.

"Осигурили сме им (на туристите) подслон и храна, както и нормални условия за живот, никой няма да ги изгони.

Колко е точният им брой е трудно да се каже

Само в хотел "Тиара" в момента има настанени 500 души, в хотел "Меридиан" са още 300. При всички положения са над 1500 туристи. Бедстващи няма и няма да има, но ситуацията е просто драматична за всички в сферата на туризма", коментира пред „Монитор“ председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Пламен Копчев.

"Получихме официално писмо от британска компания за кризисни ситуации, която пое ангажимента да осигури на всички туристи транспорт до родината им. Увериха ни, че ще ги извозят на етапи при първа възможност. Очаквам това да се случи по-рано от почивките, които са били предварително резервирани, за да намалим поне с малко загубите си", допълни Копчев.

Той беше категоричен, че фалитът на "Томас Кук" застрашава десетки родни хотелиери, които не са получили нито стотинка от туроператора, а през целият сезон са обслужвали стотици хиляди негови туристи.

Най-критично е положението на тези хотели, които са ползвали кредити за изминалия сезон. "Твърде

възможен е сценарий на масови фалити на български хотели

защото задълженията на „Томас Кук“ към тях са огромни. Мога да дам два конкретни примера - към хотел „Тиара" дълговете са над 1 млн. евро, а към хотел "Меридиан" са около 800 000 евро. Това е просто страшно, защото хотелиерите също дължат от своя страна на различни доставчици и са разчитали да се разплатят с тях, след като получат парите си от "Томас Кук".

Практиката в този бизнес е такава - приемаш туристите, обслужваш ги цял сезон, а сметката се плаща накрая. Ситуацията, в която се намираме е наистина много тревожна", обясни шефът на хотелиерите. Хотелиерите в Слънчев бряг усетили още в разгара на сезона индикации, че финансовите дела на "Томас Кук" буксуват и няколко пъти попитали какво се случва.

От оператора обаче им изпратили писмо, в което ги успокоили че имат временни финансови проблеми, които почти са разрешили. Посочили, че водят преговори с китайски инвестиционен фонд, който щял да изкупи мажоритарния пакет от акции.

"Казваха с много уверен тон, че нещата са се случили почти и всичко едва ли не вече е наред, но се оказа че тези преговори, ако изобщо ги е имало, са се провалили", коментираха от Съюза на собствениците.
Туристическият бранш в България, а и по света не помни подобно сътресение. През годините е имало много
фалити, но на малки туроператори.

За първи път в световната история се случва

да бакрутира туроператор от такава величина. "Томас Кук" е не само най-големият и на-мощен оператор на туристическия пазар, но и най-старият. Съществува от 178 години и беше истински мастодонт. Никой не е очаквал такава развръзка.

Последиците за бизнеса ще бъдат непредсказуеми. Никой не може да предвиди какво ще се случи и как ще се отрази този фалит догодина върху туризма. „Томас Кук“ беше изключително важен партньор за България. Той оперираше почти в цяла Европа, особено след като изкупи немската туристическа компания „Некерман“. С него се договаряха туристите не само от Великобритания, но и от Средна и Западна Европа и от Скандинавските страни", коментира още Пламен Копчев.

Бизнесмени от бранша са съобщили за „Монитор“ още, че въпреки задаващият се фалит британският туроператор в последните няколко месеца упорито е търсил други български трупоператори, които да работят за него в България.

Договорът му със сегашния му представител изтича след няколко седмици. По данни на туристическия бранш след фалита на „Томас Кук“ има опасност и за финансовото здраве на голям български туроператор.

Туристическият министър обаче отказа да коментира като уточни, че туроператорът, който предлага услугите на „Томас Кук“ за България, е „Астрал Холидейз“. "Има риск за всички, които работят в „Томас Кук“, обяви на брифинг за медиите Ангелкова.

На въпрос на "Монитор" има ли български туристи, които трябва да бъдат прибрани у нас, министърътъ коментира, че няма данни към момента.

В понеделник стана ясно, че преговорите за задействане на спасителния план за от 900 млн. паунда финансиран от китайската група „Фосун“ няма да бъде приложен да бъде приложен. Очаква се консултантските компании „АликсПартнърс“ и „Кей Пи Ем Джи“ да станат синдици на фалиралия туроператор.
Освен досегашните задължения „Томас Кук“

няма да осъществи и бъдещи пътувания до края на сезона.

Планиранине полети до 8 октомври. Очевидно е, че и договорите за 2020 г. също няма да могат да бъдат изпълнени, коментира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. През 2018-а броят на туристите, пътували до България чрез туроператора, е близо 435 000 и това е ръст от 10% в сравнение с предходната година - основно от Великобритания, Германия, Чехия и Франция.

В неделя на летище Бургас, поради отмяна на полета на "Томас Кук", 54 пътници са били натоварена на самолети на "Балкан холидейс еър" и са откарани до лондонското летище "Гетуик", вместо до летище "Кардиф" в Уелс.

Полетите са планирани и организирани от гражданската въздухоплавателна администрация на Великобритания, коментираха от пресслужбата на бургарското летище. Вчера с два полета до Манчестър и Бирмингам бяха извозени 360 туристи от Бургас, очаква се с още два самолета да бъдат откарани в родината им още толкова почиващи у нас.

Създаден през 1841 година, Томас Кук, най-старият в света независим туроператор, има 22 000 служители, от които 9000 във Великобритания.

Министър Николина Ангелкова: Чакаме 10% по-малко гости след фалита

Между 350 000 и 450 000 са туристите, които „Томас Кук“ води на почивка лятно време в България през последните години. Това са около 10% от всички туристи в България през топлите месеци, който общо са 5 млн. за миналата година. „Томас Кук“ осигурява между 30-50% от полетите на морските ни летища Варна и Бургас. Към момента не е ясно как ще се компенсира загубата от загубените почиващи след обявения фалит.

Днес във ведомството ще бъде осъществена среща с представители на засегнатите туроператори и хотелиери от фалита на „Томас Кук“. След срещата ще бъде обявена по-точна сметка на загубите за българския туризъм. Но Ангелкова обяви, че всички засегнати ще получат своите плащания като ръководеното от нея министерство ще съдейства да бъдат покрити разходите.

За да получат парите си, хотелиерите ще трябва да попълнят специален формуляр, който покрива само пакетни услуги. Тепърва ще се уточнява какви ще бъдат предстоящите пропуснати ползи от фалит на най-старата туркомпания в света.

Над 40 000 изоставени в Турция и Гърция

Министерствата на финансите и туризма в Турция работят по спасителен пакет за кредитиране на местни фирми, засегнати от фалита на британския туроператор. 21 033 клиенти на „Томас Кук“ в момента са на почивка в Турция.

Федерацията на турските хотелиери междувременно обяви, че фалитът на Томас Кук би могъл да означава между 600 и 700 хиляди по-малко туристи годишно. Според председателя на федерацията Осман Айък компанията дължи между 100 и 200 000 лири стерлинги на някои малки хотели. Британците съставляват около 5-6% от пристигащите в Турция туристи.

В Гърция също очакват горлеми загуби. „Фалитът на „Томас Кук“ е мощно земетресение за гръцкия туризъм, тепърва предстои цунами“, коментира председателят на туристическия съюз на остров Крит Михалис Влатакис. „Томас Кук“ има договори с около 70% от всички хотели на най-големия остров в Гърция. Само тази година туроператорът доведе на острова около 400 000 души, като 20 хиляди все още са там.

Заради обявения фалит 46 полета до и от Испания са отмени. В момента близо 10 000 клиенти на френския филиал на „Томас Кук“ са в чужбина на почивка. Белгийският клон на британската компания съобщи също, че продължава дейността си и се опитва да ограничи въздействието от фалита на компанията-майка. Компанията добави, че клиентите, които са резервирали почивката си чрез „Томас Кук - Белгия“ или нейния местен партньор Некерман, се ползват от фонд за гарантиране на пътуването.

Всички самолети на фирмата върнати в базите им

Всички самолети на фирмата върнати в базите им, а извозването им се осъществява с други авиокомпании. Все още обаче се очаква информация за полетите между 25-30 септември, излитащи от Бургас. Във Варна обявените дати са две, а броят на полетите е незнаен. Очаква се информация за 24 септември и за 1 октомври.
Заради фалита на туроператора, който ще обхване 600 000 пътници, британските власти пуснаха специален сайт https://thomascook.caa.co.uk, в който засегнатите да намерят информация.

Според регулатора на гражданската авиация на Великобритания, в тази цифра са и 150 000 британци. На Острова всеки туроператор е свързан с гаранционен фонд. Така че, който и да превози британски туристи със самолет от друга авиокомпания, ще получи заплащане от гаранционния фонд на Великобритания, който е към Асоциацията на британските туроператори.

Върнатите машини в базите им вероятно ще бъдат използвани като залог за неплатените борчове на фалиралия туроператор.