На плаж Росенец (Отманли) летовници заснеха медуза, за която се предполага, че е много отровна и е влязла през Босфора от Средиземно море, съобщава Sofia24.bg.

Снимките на въпросното безгръбначно животно са направени на 17.08, сряда. 

Голямата медуза (Rhizostoma pulmo) е често срещана в Черно море. Тя достига средно 15 – 20 см, но понякога и до 60 см в диаметър. Различава се от малката медуза не толкова по размери, колкото по форма и дължина на устните рамена.

В центъра на диска от долната страна се образува възвишение, което виси надолу. Тялото й е по-силно изпъкнало отгоре. Голямата медуза се храни с микроорганизми. Тя плува както малката – чрез свиване и разпускане на тялото си.


Видовете медузи, които обитават Черно море не са опасни. Контактът с тях причинява алергични реакции на кожата, предизвикани от слуз, която се отделя от пипалата им.

Те отделят веществото серотомин, а също и таласин (предизвикващо сърбеж в-во) и конхестин (усилващо действието на таласина в-во, предизвикващо алергична реакция). Предизвикват парене на кожата, обриви или в по-редки случаи появата на мехури.

При опарване от медуза мястото се промива със солена морска вода. Чешмяната не е подходяща и може само да влоши положението.

От поразеното място веднага се премахват всякакви остатъци от слуз, но не с ръце, за да не бъдат опарени и те. Най-добре е прилепчивото вещество да бъде избърсано и подсушено добре. Това е достатъчно, освен ако няма предизвикана тежка алергична реакция.

През последният сезон излезе информация за появата на нов вид медуза в Черно море. Тя е пареща и отровна медуза и е влязла през Босфора от Средиземно море.Този вид средиземноморски отровни медузи предизвикват парене и силна болка, дори и парализа, когато се докоснат до човешката кожа.

Заради мекотелото не малко турски плажове останаха затворени през миналото лято.

Учените за сега не могат да прогнозират дали и кога новият вид ще се разпространи и по родните брегове, но подобен риск съществува.

Ето и някои от коментарите във Фейсбук:

- "Четох, че заради тези медузи в Турция имало затворени плажове. Явно са опасни. И все пак не бива да бъдат убивани според мен. Просто трябва внимание";

- "Не знам дали са характерни или не,но на Слънчев бряг има много и всичките са си сини!";

- "Това е вследствие на замърсяване";

- "От север - мини, от юг сини медузи";

- "Само Левски";

- "Белите" са безобидни се срещат от Април до Септември. Тези "сините" са опасни за хората - допира до пипалата им предизвиква кожни отоци и раздразнения. Срещат се от края на Август до края на Март".

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук