„Държавата трябва да покаже, че е добър партньор. Хотелиерите отвориха базите си, посрещнаха бежанците. На доверие го направиха. Ще направим всичко възможно в края на сезона да бъде изчистено забавянето в плащането“. Това заяви служебният министър на туризма Илин Димитров пред bTV. 

Той допълни, че има и спорове, които трябва да бъдат разгледани преди превеждането на средства.

„Мярката работи до края на септември. В Министерския съвет обсъдихме и изчистихме плащането за по мярката за 35 евро на седалка на туроператорите. Бяха преведени и средства за настаняването на бежанци“, посочи министърът.

Парите се отпускат по европейски фондове, уточни той.

Според него в България се налага негативно говорене спрямо родния туризъм.

"Нито в Турция, нито в Гърция съществува вредния тренд  да се говори негативно за туризма, както е в България", каза той. Министърът призова българите да почиват на нашето Черноморие и допълни, че 66% от туристите у нас са българи.

На въпрос къде почива самият той, министърът отвърна: „Аз не почивам, аз съм от Варна и през лятото ние работим на максимум”. През зимата пък Илин Димитров работил в университет и като цяло почти нямал време да почива.

Като най-сериозни проблеми, с които се сблъсква в дните, откакто е министър, Димитров посочи стотици забавени категоризации, като част от тях той вече е подписал. Друг проблем са плащанията към обектите, приели бежанци от Украйна. Вече са направени частични плащания, но има над 900 жалби във връзка с този процес и той също се бави.

Очакванията му за зимния сезон са добри и добави, че с 20% се увеличават записванията от Великобритания.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук