ГКПП „Илинден“ – „Ексохи“ ще остане затворен и днес. Според публикувано решение относно продължаване на мерките за коронавирус в Гръцки Държавен вестник затварянето е предвидено до 15 септември.

„Към момента границата остава затворена. Нямаме нареждане за отваряне на пункта за тежкотоварни автомобили от днес 7 септември”, заявиха от граничния пункт, информира "Труд".

Според информацията българската държава е имала уверение от Гърция на най-високо ниво, че пункта ще бъде отворен от днес 7 септември за тежкотоварни автомобили. 

Очаква се в рамките на деня да бъде решен казуса и от утре ГКПП „Илинден“ – „Ексохи“ да отвори за преминаване на тежкотоварни автомобили. Всичко зависи от доброто желание на Гърция да спази обещанието си.

Собственикът на транспортна фирма от Гоце Делчев Кръстьо Веселинков, съобщи за Радио Благоевград, че пунктът продължава да бъде затворен, а хората от бизнеса остават в протестна готовност.

От Регионалната дирекция на Гранична полиция – Смолян не потвърждават информацията, че от днес се възстановява преминаването на тежкотоварни автомобили.

Влизането на туристи в Гърция е възможно през ГКПП „Кулата“ – „Промахон“ с отрицателен РCR тест за коронавирус, направен през последните 72 часа преди пристигането, както и по въздух, където тест не се изисква за гръцки граждани и чужденци с документи за законен престой в Гърция.