Затвореният за туристи граничен пункт „Маказа“ се оказал като „надгробен камък“ за туризма в Северна Гърция. Анализът е на депутата от СИРИЗА Димитрис Хариту, цитиран от гръцки медии, пише 24Родопи.

Той обвинява правителството в Атина за провала на туристическия сезон в северната част на Гърция. 1 700 000 туристи се очаквало да преминат през „Маказа“ през 2020-та, но заради пандемията граничният пункт остана почти през цялото лято затворен за нормални пътувания.

Липсата на летовници от България, Румъния, Сърбия, Македония, Молдова, Украйна и Русия засегнали чувствително местната икономика.

„Цялото предполагаемо планиране на правителството за възобновяване на туристическата дейност беше пречка и го виждаме в крайбрежната зона и особено в област Родопи, която тази година беше превърната в "мъртва зона".

И не толкова пандемията е виновна, колкото пълната липса на планиране и програмиране от страна на Министерството на туризма и правителството.

Зимната подготовка на региона предхожда очаквания туристически сезон, който е като манна небесна, особено отварянето на главния вход към страната ни за нашите балкански съседи - граничния пункт „Маказа-Нимфея“, през който годишно в Гърция влизат над 1 700 000 пътници“, отбелязва депутатът.

Той припомня, че властите са отворили „Маказа“ на 15 юни и отново въвели ограничения на 1 юли, въпреки ангажиментите на президента, и насочили трафика през „Кулата – Промахон“.

„Там беше инсталирано мобилно здравно звено за контрол, сякаш същото не можеше да се направи и на „Маказа“, укорително отбелязва депутатът.

„Цялата тази ситуация сякаш положи надгробния паметник на туризма в нашия район.

Големите хотели или никога не са отваряли, или са били принудени да бъдат затворени преждевременно.

Собственици, които бяха пуснали на търг плажовете и вече бяха инвестирали в оборудване, бяха буквално унищожени. Сезонните работници в индустрията на туризма и ресторантьорството, младите хора, надяващи се на временен доход, се върнаха към безработица и мизерия“, подчертава Димитрис Хариту.