Решим ли да пътуваме този петък до морето то цената за самолетния билет ще ни излезе 29 евро в едната посока, около 126 лв. с кола, 30 - с рейс, и двайсетачка с влак, изчисли „Монитор“.

Цената на самолетния билет включва до 10 кг ръчен багаж. Решим ли да вземем повече и да го чекираме ще трябва да се изръсим с още по 15 евро в едната посока. 58 евро струва двупосочният билет решим ли да стигнем и да се върнем само за по час до Варна или Бургас.

С автобус до морето цената излиза 30 до 40 кинта в едната посока. Двупосочните варират от 44 лв. до Бургас и обратно, до 63-65 лв. съответно до курорта Албена и Ахтопол. Винаги трябва да се има предвид, че някои от автобусните превозвачи пътуват само до големите градове, а от там прекачват клиентите на по-малки автобуси.

Железницата обаче има влакове, които предлагат повече от едно прекачване. За тях обаче едва ли се намират много мераклии да пътуват до крайната гара. Най-евтиният билет за място втора класа за пътуване с трен до морето е за нощния влак през Карлово за Варна излиза 18,70 лв., а за първа класа - 23,40. През Горна Оряховица до морската столица билетът струва съответно 23,60 и 29,50 лв. За бързия влак „Златни пясъци“ (бившият експрес) цената на билетите заедно със запазеното място от половин лев е 24,10 лв. за втора и 30 кинта - за първа класа.

Към Бургас най-ниската цена от 18,90 лв. отново е за трена, минаващ по подбалканската линия. За първокласните купета цената е 23,60. Двупосочните билети струват съответно 34 и 42,50 лв.

По-скъпо излиза пътуването в спален вагон с нощните влакове до Бургас и Варна. Билетът за превоза във втора класа е 20,40 лв., а за първа - 25,50. Отделно за мястото в спалния вагон варира от 10 до 18 лв., като най-скъпото е за място в бизнес класа.

Билетът със запазеното място за бързия влак „Слънчев бряг“ (бившият експрес през Пловдив) до Бургас за втора класа струва 20,90, а за първа - 26 лв.

Прочуване на СБА сочи, че средно с около 15 лева по-скъпо, спрямо миналата година ще ни излезе пътят до морето и обратно с автомобил това лято в сравнение с миналия юни, изчисляват от Съюза на българските автомобилисти (СБА). Над 126 лв. ще ни струва пътуването от София до Бургас и обратно при среден разход от 7 л/км. Изчислението е направено при цена от 2,26 лв. за литър от масовия бензин А-95.

За да пестим гориво, експерти съветват да караме по-бавно. При високи скорости разходът се увеличава, твърдят те.