Всичко зависи от това, кой какво влага да се оправи. Моите приятели от агробизнеса искат дъждове, а плажуващите - ясно слънце. Ще се търси това средно. Над западна България ще вали, докато на Изток ще бъде слънчево и топло, дори 23 градуса в средата на месеца ще го постигнем при всички положения. 

Това каза проф. Георги Рачев в ефира на bTV. 

"Юни винаги е бил малко по-особен. Такива са дългосрочните прогнози - хубаво време по морето, и да има и някой друг ден валежи. Но вече е топло, това е най-важното. При летния сезон е важна температурата на водата и да има слънце. Но също е важна и компанията, която формира почивката. Обещавам повече слънце, отколкото имаше досега", каза Рачев. 

По думите му, морската вода вече става за къпане. "Девойките винаги са били чувствителни към температурата. Моите студенти преди 20-30 години при 24 градуса казваха, че водата е чай, сега чакаме да стане 25-26 градуса, но общо казано след 23 градуса човек може да се къпе. А въздуха, водата и слънцето създават онова здраве, от което имаме най- много нужда", обясни професорът.  

По думите му сезонът не започва обнадеждаващо. 

"Моите колеги, които са на морето, някои от хотелите отварят с персонал повече отколкото са туристите. Сезон ще има при всички положения, въпросът е какво влагаме в сезон. Юли и август морето ще се пръска по шевовете. Години наред се борим да разтворим крилата на сезона, да има туристи и през юни и септември. Но затова трябва държавна политика", подчерта Рачев. 

По думите му в Плана за възстановяване и развитие на Румъния, Хърватия, Гърция 100-150 пъти се споменава туризма, тоест той ще участва в усвояването на тези средства. В нашия план няма нито една дума.  

Рачев разкритикува Министерството по туризма. "Южното Черноморие ще има проблем с питейната вода. Ще избегнем режима, но два пъти в седмицата ще се спира водата. Пречиствателната станция на язовир "Ясна поляна" не е пипана от над 50 години. Най-опасното е, че има опасност това съоръжение да се срути. Какъв туризъм ще правим като носим кофите с вода. Туризмът носи над 10% от парите на държавата", ядоса се той. 

"За съжаление ние сме в една такава наказателна процедура от страна на немските оператори, защото министерството не докарва туристи, то може да помогне на туроператорите да ги докарат. Немските туроператори загубиха пари, защото не получиха обещаните 35 евро на седалка в самолета. Те ще бъдат по-малко тази година.

Надявам се нещата да се регулират и този пазар да бъде възстановен. Източна Европа и Балканите са нашия естествен източник на туристи. Нашето море не е лишено от смисъл, то е изключително ценно и може да си съперничи с гръцкото и турското, защото е по-малко солено. С плажовете , които имаме , може да привлечем повее туристи", категоричен бе Рачев. 

Българският турист трябва да бъде приласкан, а не да бъде тупан като брашнян чувал. Хотелиерът да не разчита, че като едни си заминат, ще дойдат други, защото българинът вече има избор. Климатологът подчерта, че нашите условия и цени по нищо не отстъпват на условията в Турция и Гърция. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук