Под месечната норма са падналите дъждове през май във Видин. Валежите са едва 50 процента от годишната норма, като сумарно са 40 литра на квадратен метър. Това каза пред Радио Видин климатологът проф. Георги Рачев

"Създава се впечатление, защото всички гледат едни наводнени улици, примерно, във Варна. Обаче това не е нещо неестествено. Те, улиците, са наводнени, защото просто водата няма къде да се оттече, а не че дъждът е страшно, страшно силен. Имало е значително по-големи валежи. И то не говоря за времето на баба и дядо, а говоря примерно за 2014-а, 2015-а година.

В климатологията съществува едно такова понятие - "черешови води". Точно по времето, когато зреят черешите, вали кратко, интензивно и част от реките, освен че реките са пълни, част от реките се разливат. И това са точно дните на черешовите води.

Тази седмица и следващата седмица, когато ще излязат масово българските череши. Това си е открай време", каза той.

Май и юни са месеците, в които вали най-много. И гръмотевичната дейност, която е свързана най-вече с мълниите, е в своя абсолютен максимум.

Май месец беше студен. За различните части на България между 1 градус и 2 градуса под нормата. Средната денонощна температура през някои дни остана под 10 градуса, максималната не превиши пък 11-12 градуса. Това са температури, характерни за късния месец март. И април, и май бяха малко по-хладни от нормалното, допълни професор Георги Рачев.

"Така се случи синоптичната обстановка, че ние бяхме непрекъснато на един приток на сравнително по-хладен въздух от север и североизток. Въпреки това, предполагам че до 10 дни това изоставане в температурно  отношение ще бъде преодоляно."

Времето през май не се дължи на промяна в климата. Трябва да минат поне 30 години и тази тенденция да се затвърди, за да може да говорим за промяна в климата.

Лятото ще бъде топло. Двата големи метеорологични модела - на американската NOAA и на европейския център за средносрочни прогнози, дават нормални температури за лятото, особено за месец юни.

"Под "нормални температури" трябва да се разбира температури от порядъка на 20-24 средномесечни температури. Максималните температури ще надминат 30-35 градуса и минималните най-после ще се установят твърдо на едно ниво от порядъка на 15-16-17 градуса. Това са типични летни температури.

Юли и август се очаква да бъдат с нормални температури, със специфичното засушаване.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук