Румънци тръгнаха за Гърция през Маказа и предизвикаха невиждана през последната една година опашка на граничния пункт. Повече от 200 коли чакат на изход България към 11.40 часа, пише 24rodopi.com.

Близо 70% от колоната от МПС-та са с румънски регистрационни табели. Опашката е на повече от 200 метра от граничната бариера.

Като се има предвид, че в условията на пандемия минаването през границата с Гърция изисква повече време за сканиране на документите, няма изгледи опашката да се стопи в близките часове.Работното време на граничния пункт все още е от 7.00 до 23.00 часа. Пътуващите за Гърция трябва да се заредят със спокойствие и да знаят, че чакането е минимум два часа. 

Колони от автомобили има и на граничен пункт „Кулата”, посочва NOVA.

Колите се пропускат поетапно, а на пътуващите се налага да чакат над два часа в задръстването. На самата граница преминаването се бави, тъй като властите в южната ни съседка продължават избирателно да правят бързи тестове на част от пътуващите.

Зелени коридори за хората с ваксини не са осигурени.

Колона от автомобили се образува и на влизане в България. Опашката от коли е около 3 км, като движението е спряло. За един час колите изминават 300 метра.

До момента от МВнР съобщиха, че граничният пункт работи нормално, а причината за колоната били проверките на документите на пътуващите.

За разлика от Гърция, България не прави тестове на влизащите в страната, изискват се само документи за завършен курс на ваксинация, или отрицателен PCR тест, направен до 72 часа, или бързи тестове, направени до 48 часа от пътуването.