Гърция облекчи противоепидемичните мерки и от два дни в страната може да се влезе и с отрицателен бърз антигенен тест. Досега това беше възможно само с PCR или поставена ваксина срещу COVID-19, пише "Трафикнюз".

На този етап обаче българите не могат да се възползват от облекчението. Причината е, че на границата се изисква цифров сертификат, издаден през националната система www.his.bg.

Засега порталът не позволява това, а обещанието на здравните власти е той да бъде актуализиран до 15 юни.

Въпреки това в лабораториите в Пловдив има множество запитвания от хора, които ще пътуват до южната ни съседка.

„На всички обясняваме, че все още резултатите не могат да бъдат вписани в националната система и рискуват да бъдат върнати на границата”, съобщи за TrafficNews д-р Пепа Корольова, вирусолог в медико-диагностична лаборатория „Писанец”.  Тя посочи, че лабораторията издава сертифициран документ, преведен на английски език, но на този етап само на хартия.

Подобен документ се призвана от гръцките власти за PCR тестовете, но не и за бързите тестове. Причината е, че има множество опити за измами и фалшиви сертификати.

В същото време в социалните мрежи се появиха коментари и от хора, които са върнати на ГКПП „Маказа” точно защото са опитали да минат с отрицателен бърз антигенен тест. „Изчакайте поне още десетина дни, докато системата не проработи в интернет. Не рискувайте”, предупреждават наши туристи.

Според новите правила в Южната ни съседка вече може да се влиза и с уверение за преболедуване на COVID-19, валидно от два до девет месеца от датата на диагностициране. Друг нов момент е, че изискванията не важат за деца до навършване на 6 години, а не както досега – до 5-годишна възраст.