За пръв път от десет години насам на Илинден по стар стил - 2 август, в морето на Бургас не е имало мъртво вълнение. Това съобщиха спасители от вишките по ивицата, пише Труд бг.

На тази дата традиционно морето "се обръща" и има опасни подводни течения, които често траят цели десет дни. От тогава досега обаче е тихо и „мъртвакът“ го няма. Вълнението на морето вчера бе едва един бал.


Спасителите очакваха да се качи най-много до два бала и в късния следобед и да вдигнат жълто знаме - за повишено внимание на къпещите се.

Въпреки това на ивицата инциденти не липсват. Столичанин например бе спасен в сряда, след като влязъл да се къпе след употреба на алкохол. Между втори и трети пост на Централния плаж спасителите са извадили припадналия летовник и му оказали първа помощ.

Той се свестил, почувствал се добре и поискал да си ходи, но за всеки случай бил откаран в болницата. През последните дни е имало и няколко изгубили се малчугани. Най-малкото дете, било на три годинки, но за щастие то и всички останали „бегълци“ били открити.

"Жегата на плажа се усеща като 40 градуса. Съветваме хората да пият вода, да стоят под чадърите и да носят широки и светли дрехи", разказа пред "Труд" и старши спасителят Петър Русев, от Северния плаж. Трупащите тен летовници трябва да внимават и с гларусите.

Те били много гладни, защото повечето контейнери за боклук в града вече са нови, с капаци, които птиците не могат да преодолеят, и затова налитали на закуските и сандвичите на хората, разпънали хавлии по ивицата.

Освен гларуси има и много врабчета, дори и свраки. Спасителите често ги хранели с хляб, само и само да се махнат и да не нападат плажуващите.