Слушането на музика по време на шофиране със слушалки е забранено в Гърция. Слушалки могат да се използват само за телефонни разговори, пише Труд бг.

Забраната е описана в параграф 2 на член 13 от гръцкия Закон за движението по пътищата, където е написано, че е забранено да се използват слушалки, свързани с преносими аудио устройства по време на шофиране, а също и телевизия.

Нарушаване на разпоредбите на горната алинея се наказва с административна глоба от 100 евро, лишаване от свидетелство за управление за 30 дни.

Причината е, че шофьор, който носи слушалки и слуша музика, е напълно изолиран от околната среда и не може да възприеме звуковите сигнали, излъчвани от другите участници в движението.

Например, шофьор може да не чуе клаксона на преминаваща линейка или дори шума на мотоциклет, който се приближава към кръстовище.

Използването на слушалки, свързани към преносими аудио устройства е забранено и за водачи на велосипеди, мотопеди, мотоциклети, триколесни превозни средства и електрически скутери.

Административната глоба е 150 евро и е „придружена“ с лишаване от шофьорски книжки за 60 дни.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук