Инфрачервени камери за нощно виждане ще трябва да постави строителят в разделения участък на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле. Това стана ясно от публикуваните на страницата на обществените поръчки изисквания към кандидатите да строят участъка край Кресненското дефиле, пише в. Телеграф.

Проектът включва изграждането на нов 23,6 км път по западните склонове на Пирин, който ще поеме трафика за София. За Гърция пък движението ще остане по настоящия път през същинското дефиле.

Камерите ще трябва да снимат при температура от -30 до 50 градуса, да имат инфрачервен илюминатор за снимане по тъмно, а скоростта на затвора им трябва да позволява разпознаването на регистрационен номер при скорост от 225 км/ч. 

По трасето трябва да има интерактивни станции за управление на трафика, които да предупреждават шофьорите за опасностите, катастрофи, метеорологични явления, мокри участъци и други. 

Проектът ще струва до 850 милиона лева без ДДС, а срокът за изпълнение е до четири години и три месеца от сключването на договор с избран изпълнител.